SaaS veya ‘Hizmet Olarak Yazılım’ bir kullanıcının yazılımı satın alıp kendi bilgisayarına kurması yerine çevrimiçi olarak kiralaması veya ödünç alması demektir.
SaaS, esas itibarıyla Gmail veya Yahoo’nun sunduğu e-mail hizmetleri mantığında çalışmakla beraber bundan çok daha ileri gider. SaaS merkezi bilişim – tüm işletmenin ve binlerce çalışanın bilgisayar araçlarının çevrimiçi olarak kiralanan ürünler şeklinde kullanıldığı model – düşüncesinin altında yatan temeldir.
Tüm bilgi işleme ve dosya kaydetme internet üzerinden gerçekleştirilir ve kullanıcılar araçlarına ve dosyalarına bir web tarayıcısı kullanarak erişirler.
SaaS, PaaS (Hizmet Olarak Donanım Platformu) ile birleştirildiğinde ‘Bulut Bilişim’ adını verdiğimiz yapı ortaya çıkar.
Kurumsal E-Posta, firmanızın alan adı uzantısıyla (com, net, org, com.tr, org.tr vb. – sirketadi.com.tr) oluşturulan e-posta adresleridir. Kurumsal posta hizmetleri ücretli olabildikleri gibi ücretsiz de olabilmektedir. Genellikle ücretsiz mail veren siteler, ücretli sürüm olarak kurumsal mail hizmeti de vermektedir. Microsoft (Hotmail), Google (Gmail) ücretli olanlarının başında gelmektedir. Gmail bu hizmeti önceleri ücretsiz olarak sağlarken, geçtiğimiz birkaç sene içerisinde bu servisi ücretli hale getirmiştir. Ücretsiz örneklerin başındaysa Yandex (Yandex Mail) gelmektedir. Gmail ile aynı özelliklere sahip olan servis, Gmail’in yaptığı bu değişiklikten sonra bir hayli fazla kurumsal firmaya ulaşma şansına sahip olmuştur. Pazar payını hızlı bir şekilde artırmasını sağlamıştır.
Facebook Messenger, Android aygıtlara 1 milyardan çok indirildi – daha önceden bu başarıya ulaşabilen sadece birkaç uygulama vardı.
Facebook’un mesajlaşma ürünlerinden sorumlu başkan yardımcısı David Marcus bir iletisinde, şirketin popüler Messenger uygulamasının Google Play Store‘da 1 milyar indirme sayısına ulaşan ayrıcalıklı birkaç uygulamadan biri olduğunu duyurdu.
Arama motorlarının başında gelen Google; sosyal medya, belge düzenleme, e-posta servisi, video yükleme, depolama ve arama yapma gibi servislerin dışında işe yarar birçok hizmet daha sunuyor. Çoğumuzun farkında bile olmadığı bu servisler, iş hayatında ve günlük hayatta destek vererek büyük kolaylık sağlıyor. Bu servislerden 10 tanesi yazının devamında yer almaktadır.
2011 yılında viral olarak adlandırabileceğimiz videoların listesini hazırlamak istedik ve ilk videomuz Google`dan geliyor; Google Chrome: Dear Sophie
Google Chrome ile dünyaya yeni gelmiş kızları için bir hesap oluşturan baba, kızı için dear.sophie.lee@gmail.com kullanıcı adını seçiyor. Ardından ise bu hesap üzerinden aynı mail adresine kızının yaşamınındaki dönüm noktalarını tek tek mail ile gönderiyor ve bunlar arasına videolar da ekleyerek daha da görsel bir hale getiriliyor bu çalışma.