PaaS Nedir?
SaaS ve Paas kullanıcıların yazılım ürünlerine erişmek için bir merkeze giriş yaptığı iş modelini tarif eder.
Kullanıcılar dosyalara ve yazılımlara sadece web tarayıcılarıyla ve sadece çevrimiçi olduklarında erişebilirler. 1950’ler ve 1960’ların ana bilgisayar modelinin yeniden canlandırılmış ama web tarayıcıları ve internet standartlarına uyarlanmış halidir.
SaaS ve Bulut Bilişim Örneği
SaaS / Bulut Örneği 1: Bir bulut bilişim modeli size 300 dolar karşılığında bir Microsoft Word kopyası satmak yerine örneğin ayda 5 dolar bir fiyat karşılığında internet üzerinden erişebileceğiniz bir kelime işlem yazılımı “kiralayacaktır”. Ne herhangi bir yazılım kuracak ne de bu çevrimiçi kiralanan ürünü kullanmak için evinizdeki bilgisayara mahkum olacaksınız. Tek yapmanız gereken web bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan güncel bir web tarayıcısıyla sisteme giriş yapmak ve Gmail e-postalarınıza nasıl erişiyorsanız kelime işlem belgelerinize de aynı şekilde erişmektir.
Küçük İşletmeler İçin SaaS Yazılımlar
SaaS / Bulut Örneği 2: Araba satışı konusunda faaliyet gösteren küçük işletmenizin bir satış veri tabanına harcayacak parası olmayabilir. Bunun yerine, şirket yetkilileri gelişmiş bir çevrimiçi satış veri tabanına erişim “kiralayabilir” ve böylece şirket personeli web erişimi olan bilgisayarları veya mobil aygıtlarından ilgili bilgilere ulaşabilir. Yani on binlerce dolar verip bir kurumsal yazılım almaktansa daha düşük miktarlarla bir yazılımı kiralamış olursunuz. Özellikle de sadece birkaç ay kullanmanız gereken yazılımlar için bu sistem sizin için mükemmel olacaktır.
SaaS / Bulut Örneği 3: Bulunduğunuz şehirde bir sağlık kulübü açmaya karar verdiğinizi ve resepsiyon görevliniz, muhasebe sorumlunuz, 4 satış görevliniz, 2 üyelik koordinatörünüz ve 3 antrenörünüz için çeşitli bilgisayar araçlarına ihtiyacınız olduğunu varsayalım. Ancak, bu bilgisayar araçlarını geliştirmesi ve desteklemesi için yarı-zamanlı bir BT personelinin gerektireceği sorunlar ve maliyetlerle uğraşmak istemiyorsunuz. Bunun yerine, tüm sağlık kulübü personelinize internetteki bulut hizmetlere erişim sağlıyor ve ofis yazılımlarını çevrimiçi olarak, örneğin Kanada’da bir yerde bulunacak ve çalıştırılacak şekilde kiralıyorsunuz. Düzenli çalışan bir BT destek personeline ihtiyacınız olmayacaktır. Tek ihtiyacınız olan donanımlarınızın bakımının yapılmasına yönelik bir bakım anlaşmasıdır.
SaaS / Bulut Bilişimin Faydaları
Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) yaklaşımının temel faydası konuya dahil olan herkes için maliyetlerin azalmasıdır. Yazılım satıcıları kullanıcıları telefonda desteklerken gerekecek binlerce saat için harcama yapmak istemezler… Basitçe ürünün bakımı ve onarımı yapılmış merkezi bir kopyasını çevrimiçi olarak bulundururlar. Diğer taraftan, kullanıcıların kelime işlemci, elektronik hesap veya diğer son kullanıcı ürünlerini satın almak için en başta yapılacak büyük maliyetlere katlanması gerekmez. Kullanıcıların büyük bir merkezi kopyaya erişim için makul seviyede bir kira ödemesi yeterli olur.
SaaS / Bulut Bilişimin Olumsuz Yönleri
Yazılım Olarak Hizmet (SaaS) ve bulut bilişimin riski, çevrimiçi yazılım satıcılarının hizmette kesinti yapmayacaklarına yönelik yüksek seviyede bir güven gerektirmesidir. Bir şekilde, yazılım satıcısı müşterilerini “rehin” almıştır çünkü kullanıcıların tüm belgeleri ve verimlilik çözümleri artık satıcının elindedir. Bu noktada iş ağı devasa internetin bir parçası olduğu için güvenlik ve dosya gizliliğinin korunması giderek daha gerekli olur.
500 çalışanı olan bir işletme bulut bilişimi kullanmak istiyorsa yazılım satıcısını dikkatle seçmelidir. Bulut bilişim yazılımları kullanıldığında yönetim maliyetlerinde muhteşem bir azalma sağlanabilir. Ama hizmet kesintisi, bağlanabilirlik ve çevrimiçi güvenlik konularında artan bir risk olacaktır.
Eğer ki SaaS ve bulut bilişim konusunda aklınıza takılan sorular olursa, yorumlar kısmıyla ya da iletişim sayfamızdaki bilgilerle sorularınızı bizlere iletebilirsiniz. Elimizden geldiğince sizleri bilgilendirmek isteyeceğimizi bilmenizi isteriz.