İnternet dünyasındaki gelişmelerle birlikte artık kullanıcılar sadece izleyici değil, aynı zamanda da katılımcı olmak istiyorlar. İlk olarak Web 2.0 teriminin yani sosyal medya platformlarının hayatımıza girmesiyle internet kullanıcıları içerik üretmeye başladılar. Sonrasında da blog açılabilecek WordPress, Blogspot gibi platformlar popülerleşti. Facebook, Twitter, Instragram gibi sitelerde hesap oluşturmak çok kolayken WordPress ya da Blogspot açmak biraz daha zordur. Biz de bu yazımızda blog nasıl açılır sorusunu detaylarıyla birlikte anlatacağız.
Ticari olarak mı yoksa hobi olarak mı blog açmak istiyorsunuz? Öncelikli soru bu olmalıdır. Sonrasında da genel olarak isteğinize yönelik var olan temalara göz atabilirsiniz. Eğer hangi amaçla site kurmayı planladığınızı belirlemediyseniz, sonraki aşamalarda zorluk yaşayabilirsiniz.
Teknolojinin giderek ilerlediği, çağın bilişim ve internet devrine dönüştüğü günümüzde, gerek kişisel gerek kurumsal bazlı internet siteleri ortaya çıkmaktadır. Bu sitelerin pek çoğu aslında çok kolay ve basit yöntemler ile açılmaktadır. Sadece web sitesi açmak için bile bir takım ücretsiz araçlar ve siteler bulunur. İşte tam da bu noktada internet sitesi açma ve site kurma konuları merak edilir.
Kolay ve basit bir şekilde ücretsiz web sitesi kurulumları yapılabilir. Bu kurulumlar öncesinde web sitesinin tasarımı, ara yüzleri, domain ve hosting işlemleri de öncelik taşır. Peki, web siteleri temel olarak nasıl kurulurlar? Bu yazımızda genel olarak site kurma aşamaları ve detayları yer alacak.
İnternet tarayıcınızı açtınız ve karşınıza en sevilmeyen hatalardan Bu Web Sayfası Kullanılamıyor geldi. Ne yapmam lazım diye soruyor olabilirsiniz. Bu yazımızda Facebook web sayfası kullanılamıyor, Chrome bu web sayfası kullanılamıyor ve diğer Internet Explorer, Mozilla Firefox, Yandex ve Safari tarayıcılar için hata sebeplerini ve çözümleri anlattık. Önce web sayfası kullanılamıyor hatası neden olur konusuna değineceğiz, sonrasında da çözüm önerileri sunacağız. Hata çözümlerini gelin birlikte incelemeye başlayalım.
Hosting, internet sitesi ile paylaşılacak sayfaların, belgelerin, görsellerin ya da dosyaların ziyaretçilerce ulaşılabilecek bir bilgisayarda veya sunucuda barındırılması işlemidir. Sitelerin yayınlanabilmesi için ASP, JS, HTML, PHP uzantılı dosyalara, bu dosyaların da fiziksel olarak bir yerde saklanmasına ihtiyaç vardır. Dokümanları saklayan ve kullanıcıların ziyaretini mümkün kılan bilgisayarlara web server ya da web sunucu nedir. Web sunucularda dosyaların barındırılmasına ve sitelerin yayınlanma durumuna da web hosting denilir. Ülkemizde farklı alternatiflere ve özelliklere sahip birçok hosting firması bulunmaktadır. Hizmet sağlayıcının sunduğu imkanlar ve kurumsal yapısı göz önünde bulundurularak, istenilen özelliklere en uygun olan hosting paketi seçilmesiyle, host hizmet alımı sağlanabilir.
İnternet siteleri 90’lı yıllardan itibaren şirketlerin kullanımına açıldı. Milenyum çağı öncesinde özellikle de modern dünyaya uyum sağlamak isteyen firmalar bir internet sitesi sahibi olmayı amaçladılar ve günümüzün teknoloji çağına o zamandan adım atmış oldular. Bazı çok büyük firmalar ise internet dünyasındaki potansiyeli göremediler ve çok bekleyip 2010’lardan sonra site sahibi oldular. Bu firmaların birçoğu .com domainlerini almadılar ve başkalarına kaptırdılar. Peki internet sitesi yaptırmak istediklerinde ne oldu? Hepsi çok yüksek bedellerle bu alan adlarını almak zorunda kaldılar. İnternet sitesi dünyasına böyle bir başlangıç yapmak istedik. Yazımızın devamında detaylarıyla bu konuyu işleyeceğiz.
Grafik tasarım görselleştirmek istediğimiz düşüncelerin metin ve görseller eşliğinde görülebilir hale gelme sürecidir. Grafik tasarım genellikle dijital ve basılı olmak üzere iki farklı amaç için yapılır. Dijitalde web tasarım, sosyal medya ve reklam tasarımları, banner, logo gibi başlıklar için kullanılır. Grafik çalışmalarının basılı materyallerde kullanıldığı alanlar ise kurumsal kimlik, afiş ve broşür, fatura, kartvizit, tabela, gazete, dergi ve benzeridir. Grafik tasarım görsel sanatların sahip olduğu hizalama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, denge, zıtlık gibi düsturlara uygun olarak hazırlanır. Bu özelliği nedeniyle de grafik tasarım bir sanat ögesi olarak da ifade edilebilir.
Çok ekranlı bir dünyada yaşadığımız bir sır değil. Gerçekte, Google’ın bir araştırmasına göre TV izleyicilerinin yüzde 77’si aynı anda başka bir aygıt daha kullanmaktadır. Bu kullanım arama motorlarında aramaya, alışveriş yapmaya, tweet atmaya ya da Facebook’a yazmaya kadar değişiklik göstermektedir. Bu davranışların ve kullanıcıların sosyal medya platformlarındaki tepkilerinin izlenmesi size TV reklam çabalarınızın nasıl sonuç verdiği hakkında görüş sağlayabilir.
Ticarete odaklanmış site sahipleri, öngördükleri bütçeleriyle e-ticaret sitelerinin bir şekilde ziyaretçi edinmesini amaçlar ve duruma göre başarılı da olurlar. Sitede satılan ürünlerin modellerinden fiyatlarına, site web tasarım çalışmalarının verdiği güvenden ödeme kanallarına kadar birçok nokta müşteriyi alıp almama konusunda etkiler. Eğer e-ticaret sitesinin sahibi tüm bu aşamalarda yeterli olduğunu düşünüyorsa, mutlaka göz önünde bulundurması gereken bir nokta daha gelir: O da tanıtımdır. Yani reklam ve pazarlama faaliyetlerinin nasıl yapıldığı...
Sosyal medya, Web 2.0’ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Ayrıca sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür. Sosyal medya ağları, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan internet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedır. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik (İngilizce: UGC-User Generated Content) üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.
Google Adwords, bilindiği üzere Google tarafından firmaların reklam yayınlatabildikleri platformun adıdır. Google Adwords ile hem arama sonuçlarında hem de Google’ın reklamlarını yayınlamak isteyen internet sitelerinde (Google Adsense ile sayfalarında reklam gösteren siteler) reklam yayını yapabilmeniz mümkündür.
Bu yazımızda Google Adwords ve SEO arasındaki ilişkiye değineceğiz. Aslında hemen de söyleyebiliriz; Google Adwords, SEO için önemli bir katkı sağlayabilir. Şu ana kadar SEO için bir faydası yoktur sözünü çok duymuş olabilirsiniz ancak bu sefer farklı bir durumu da öğrenmiş olacaksınız. SEO için nasıl bir katkısı olacağını merak ediyorsanız, yazının devamını okumanızı tavsiye ediyoruz.