Sosyal medya, Web 2.0’ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Ayrıca sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür. Sosyal medya ağları, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan internet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedır. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik (İngilizce: UGC-User Generated Content) üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.
Facebook Messenger, Android aygıtlara 1 milyardan çok indirildi – daha önceden bu başarıya ulaşabilen sadece birkaç uygulama vardı.
Facebook’un mesajlaşma ürünlerinden sorumlu başkan yardımcısı David Marcus bir iletisinde, şirketin popüler Messenger uygulamasının Google Play Store‘da 1 milyar indirme sayısına ulaşan ayrıcalıklı birkaç uygulamadan biri olduğunu duyurdu.
WhatsApp, şu anda dünyanın en yaygın kullanılan mesajlaşma uygulaması olarak öne çıkıyor. Neredeyse tüm akıllı telefonlarla uyumlu olarak çalışan WhatsApp, başta Android, iOS ve Windows Phone işletim sistemlerinde olmak üzere diğer mobil cihazlarda da yer alıyor.
Daha önceden WhatsApp Masaüstü Web Uygulaması başlığında artık WhatsApp`a bilgisayardan da giriş yapılabileceğini belirtmiş ve nasıl ulaşılabileceğini de anlatmıştık. Bu yazımızda ise, WhatsApp`ın son zamanlarda en çok şikayet alan konularından bir tanesi olan yanlışlıkla sesli arama sorunu konusuna değineceğiz.
Ülkemizde ve dünyada şu anda en yaygın şekilde kullanılan mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp bugün tarihi bir duyuru yaptı. Bu duyuru içerisinde WhatsApp ilk defa masaüstü web uygulamasını yayınladığını ilan etti. Gün içerisinde WhatsApp resmi blogunda yapılan duyuruda; Android, Blackberry ve Windows Phone kullanıcılarının WhatsApp mesajlaşma uygulamasına sadece mobilden değil artık webden de ulaşabileceği yer alıyordu. Böylelikle, artık hem webden hem de mobilden aynı hesap ile WhatsApp kullanımı mümkün olacak.
Facebook her geçen gün aktif kullanıcı sayısını artırmaya devam ediyor. 2004 yılında benzersiz bir yolculuğa adım atan Facebook, 10 yıllık süreç içerisinde birçok tabuyu ve sarsılmaz olarak görülen devi yıkma şansına sahip oldu. İnsanların iletişim alışkanlıklarını değiştirdi ve akıllı telefon kullanımı konusunda da çoğu alanda öncülük etti. Öyle ki, şu anda SMS olgusunu yıkan WhatsApp’ın da sahibi olan Facebook, mesajlaşmak için en çok kullanılan 2 mobil uygulamasıyla (Facebook Messenger ve WhatsApp) mobil alandaki liderliğini de pekiştirmeye devam ediyor. Ayrıca, Instagram’ı satın almış olmasıyla da, mobil alandaki gücünü sağlamlaştırmış durumda.
Dünyanın her yanında artık internetin yaygınlaştığını ve herkes tarafından ilgi duyulan bir dal olduğundan söz edebiliriz. 2014 yılının sosyal medya konusunda son derece önemli istatistiklere imza atması da sahip olduğu dinamizmin getirdiği yenilikçi yaklaşımların bir eseri olduğundan söz edebiliriz. Dünyanın tamamında her üç insandan birinin interneti etkin olarak kullandığından söz edersek ne kadar geniş bir ağa sahip olduğunu idrak edebilirsiniz.
1 dakikada internette nelerin olduğu, kullanıcıların hangi içerikleri tükettiği ya da hangi içerikleri ürettikleri her dönemde en merak edilen konuların başında gelmiştir. Her zaman sunumlarda ya da önemli toplantılarda bu konulara değinilir ve internetin geçmişi ile ile nereye doğru evrildiğine dair fikirler sunulur. Google, Facebook, Twitter, WhatsApp, Pinterest, Pandora... Bir çok mobil uygulamaya, internet platformuna ya da sosyal ağa dair verileri ise bu yazının devamında yer alan infografikte bulabilirsiniz.