Blog Açma - Blog Nasıl Açılır - Blogspot Açma

Blog açma fikriniz mi var? Bu yazımızda blog nasıl açılır, Wordpress blog açma ve Blogspot açma konularını detaylarıyla anlattık.

İnternet dünyasındaki gelişmelerle birlikte artık kullanıcılar sadece izleyici değil, aynı zamanda da katılımcı olmak istiyorlar. İlk olarak Web 2.0 teriminin yani sosyal medya platformlarının hayatımıza girmesiyle internet kullanıcıları içerik üretmeye başladılar. Sonrasında da blog açılabilecek WordPress, Blogspot gibi platformlar popülerleşti. Facebook, Twitter, Instragram gibi sitelerde hesap oluşturmak çok kolayken WordPress ya da Blogspot açmak biraz daha zordur. Biz de bu yazımızda blog nasıl açılır sorusunu detaylarıyla birlikte anlatacağız.

Ticari olarak mı yoksa hobi olarak mı blog açmak istiyorsunuz? Öncelikli soru bu olmalıdır. Sonrasında da genel olarak isteğinize yönelik var olan temalara göz atabilirsiniz. Eğer hangi amaçla site kurmayı planladığınızı belirlemediyseniz, sonraki aşamalarda zorluk yaşayabilirsiniz.

Hangi Siteden Blog Açmalıyım?

WordPress, Blogspot, Wix, Blogcu ve benzeri birçok servis bulunmaktadır. Bunların hepsi de ücretsiz olarak blog açmanıza olanak sağlarlar ancak premium üyelikleri de bulunur. Ücretsiz açılan sitelerin alt kısmında genellikle kullanılan servisin bilgisi bulunur. Bu servisten servise değişebileceği gibi muhtemelen şu şekilde olacaktır: “Bu site CREAMIVE tarafından oluşturulmuştur“. Ayrıca, oluşturulan bloglar creamive.com şeklinde değil de creamive.blogspot.com şeklinde olacaktır. Fakat isterseniz 8-10 $ civarı bir bedelle kendi alanadınızı satın alarak, creamive.com şeklinde de yayın yapabilirsiniz.

Üst kısımda belirtilen ücretsiz blog açma sitelerinden sadece WordPress kaynak kodlarını kullanıcılarla paylaşmaktadır. Bu sayede kendi sitenizi oluşturduktan sonra istediğiniz şekilde kodlarla oynayabilir, görsel ve yazılımsal değişiklikleri de yapabilirsiniz. Blogspot’ta ise durum biraz daha farklıdır. Açık kaynak olarak kodlar paylaşılmasa da birçok web yazılım değişikliğinin yapılmasına izin verilmektedir. Örneğin, paylaşılan ücretsiz temalardan hiçbir tanesini beğenmediyseniz, kendi temanızı oluşturabilirsiniz.

WordPress Mi Blogspot Mu?

İkisinin de farklı özellikleri bulunuyor. SEO açısından çok az da olsa Blogspot bizce önde görünüyor. Blogspot’un sosyal medya özellikleri sayesinde daha fazla kişiye ve takipçiye ulaşabilirsiniz. WordPress’te takip özelliği var ama Blogspot’ta işler biraz da hızlı yürüyor. Bunun nedeni ise Google Plus ile entegreli çalışıyor olmasıdır. Yani Google hesabı olanlar sizi kolaylıkla takibe alabiliyorlar ve sizin paylaşımlarınızdan anında haberdar oluyorlar. Bu da blogunuzun daha fazla ziyaretçiye ulaşabilmesine olanak sağlıyor.

WordPress’in artılarına gelirsek, yazılım konusunda daha başarıl ve Blogspot’taki gibi gereksiz birçok kod yığınıyla sitenizi şişirmiyor. Ayrıca, kullanım kolaylığı yönünden de rakibine göre avantajlı diyebiliriz.

Kolay bir yönetim paneliyle blog yayıncısı olmak istiyorsanız WordPress’i, daha sosyal olmak istiyorsanız Blogspot’u seçebilirsiniz. Tercihi size bırakarak bu sitelerde nasıl blog açabileceğinizi anlatmaya başlıyoruz.

WordPress Blog Açma

WordPress uzantılı bir blog açacaksanız, öncelikle wordpress.com adresini ziyaret etmelisiniz. Sonrasında da direkt olarak karşınızda beliren Web Sitesi Oluştur butonuna tıklayınız. Karşınıza blogunuzun hangi kategoride yayın yapacağına dair bir soru listesi çıkacaktır. Bu listeden size uygun olanı seçip devam edin. Sonrasında alt başlıklar gelecektir. O alt başlıkları da seçiniz. Şimdi karşınıza tema seçenekleri gelmiş olmalı. Buradan beğendiğiniz bir tane temayı seçip devam edebilirsiniz. Şunu da hatırlatmakta fayda görüyoruz ki, burada seçtiğiniz temayı sitenizi oluşturduktan sonra değiştirebilirsiniz. Bu nedenle de rahat olabilirsiniz.

WordPress Blog Nasıl Açılır?

Şimdi geldik kullanıcı adımızı belirlemeye. Biz burada creamive kullanıcı adını seçtik ancak dolu olduğu için bize creamiveblog tavsiyesinde bulunuldu. Siz de istediğiniz kullanıcı adını buradan tek tek deneyebilir ve beğendiğinizi kaydedebilirsiniz. Size domain (creamive.com) olarak mı kullanacağınızı yoksa subdomain (creamive.wordpress.com) mi istediğinizi soruyor.

Sonraki aşamada, gördüğünüz üzere size ücretli ve ücretsiz farklı alternatifler sunuluyor. Ücretli bloglarda birkaç ek özellik olsa da ilk aşamada ücretli blog kullanmanıza gerek yok. İsterseniz ilerleyen süreçte siteniz popülerleşecek gibi olursa da ücretliye geçiş yapabilirsiniz.

WordPress Hesap Oluşturma

Evet, şimdi son aşamaya geldik. Burada şu anda hali hazırda kullandığınız e-posta adresinizi, kullanmak istediğiniz blog kullanıcı adını (2 önceki aşamada subdomain ya da domain olarak seçtiğiniz kullanıcı adını) ve parolanızı giriyorsunuz. İşte bu kadar. Artık Wordress blog açma işlemi tamamlandı. Sonraki aşamada sizi yönetim ekranınıza götürecektir. Burada da yeni paylaşımlar yapabilmeniz için kutular ve alanlar bulunur. İstediğiniz gibi içerikler oluşturmaya hemen başlayabilirsiniz!

Blogspot Blog Açma

Sıra geldi Blogspot blog açma konusuna. Bu arada Google Blogger.com’u satın aldıktan sonra bu iki hizmeti birbiriyle birleştirdi. Eğer ki bir yerde görürseniz, ikisini farklı zannetmemeniz için baştan uyarmak isteriz.

Yeni hesap oluşturmak için öncelikle Blogspot.com sitesine gidiyoruz. Blogspot blog açabilmek için bir Google hesabınız olmalı. Yoksa, hemen bir tane oluşturabilirsiniz. Bu kısmı hallettiğinizi varsayarak devam ediyoruz o halde.

Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra karşınıza Yeni Blog isminde bir buton gelecektir. Bu butona tıklayıp devam ediyoruz.

Blogspot Nasıl Açılır?

Sıra geliyor kullanıcı adı ve blog ismi belirlemeye. Burada subdomain olarak hangi adresi kullanacağınızı ve görünecek isminizi giriyorsunuz. Blog oluştur diyerek işlemleri bitiriyorsunuz, işte bu kadar basit. Sonraki adımda da bir altta paylaştığımız görseldeki ekran yani yönetim paneliniz geliyor. Bu panelden birçok işlemi kolayca bulabilirsiniz.

Blog açma süreçlerini Blogspot ve WordPress için olabildiğince anlaşılır şekilde anlatmaya çalıştık. Bundan sonrası size bağlı. İsterseniz özgün, kaliteli ve ziyaretçilerin aradıklarını sunan bloglar oluşturursunuz ve popüler bir blogger olursunuz; isterseniz de atıl bir şekilde bu siteyi kendi haline bırakabilirsiniz. Tercih sizin.

Ayrıca, eğer ki SEO yani arama motoru optimizasyonu konusuna merak sararsanız sitemizdeki yazılara göz atabilirsiniz. Özellikle de SEO kategorisinde birçok faydalı içeriğe ulaşabilirsiniz. Böylelikle, Google’da yapılan aramalarda üst sıralara çıkarak daha fazla ziyaretçiye ulaşabilme şansınız olacaktır.

Aklınıza takılan sorular mı var? Eksik bıraktığımız ya da blog açarken yapamadığınız kısımlar? Alt kısımdaki yorumlar alanından yorumunuzu iletebilirsiniz. En kısa sürede sorununuza yanıt vermeye çalışacağız.