Çoğunuz için “geleneksel web tasarımı” bir ölçüde tezat içeren bir ifadedir. Bazı açılardan, web tasarımı geleneksel olamaz çünkü hayatımıza sadece 20 yıl önce girmiştir. Bunun yanında, bu geçen 20 yıl boyunca o kadar hızlı ve o kadar tutarsız şekilde gelişme gösterdi ki, yerleşik bir “geleneksel” dönem tanımlamamın hiçbir yolu yoktur. Böyle bir yol olsa bile günümüzdeki bir web sitesi tanımı geleneksel olarak kabul edilemez çünkü modern web siteleri önceki sitelere kıyasla radikal farklılıklar göstermektedir.
Responsive web tasarım, daha büyük sayfa düzenine sahip siteler, özelleştirilmiş fotoğraflar, gizli ve açılır menüler gibi günümüz trendleri, yüksek kaliteli tasarımlar için yeni normlar getirmiş olup web tasarımında ileriye doğru önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir. Ancak, büyük resme bakıldığında, bu değişikliklere önemli demek zordur ve bunlar internetin ortaya çıkışından beri mevcut olan bir web kullanım sistemine dayanmaktadır. Bildiğimiz şekilleriyle geleneksel web siteleri eskimektedir. Bunun neticesinde, günümüz web tasarımlarının sonu gelecek ve buradan geri dönüş olmayacaktır.
Geleneksel web sitelerinin yok olmasından sorumlu birinci etmen, mobil uygulamaların egemenliğindeki yükseliştir. Akıllı telefon, tablet ve hatta masaüstü işletim sistemleri bilgi edinmenin diğer yolları yerine özel uygulamalar kullanılmasını destekleyen bir tarzı giderek artan şekilde benimsemektedir. “Geleneksel” web kapsamında kullanıcılar sınırsız işlevsellik ağına bir geçit olarak tek bir uygulamaya, yani bir web tarayıcısına, bağlı kalıyordu. Bu web tarayıcısı ile web sitelerindeki tüm bilgilere, eğlenceye ve diğer işlevlere ulaşılabiliyordu ve bu nedenle tasarımcılar en çekici web sitelerini kimin üreteceği konusunda yarış halindeydi.
Bugün, web dünyasının kullanımında ve pratik işlevselliğinde indirilebilir özel uygulamalar egemen durumdadır. Kullanıcılar bir tarayıcı ile bir siteye ulaşmak ve sitedeki bir işlevselliğe erişmek yerine bu süreci pas geçebilmekte ve özel bir uygulama ile işleve derhal erişebilmektedir. Örneğin, Google Maps bir zamanlar sadece tarayıcı tabanlı erişim ile sınırlıyken artık herhangi bir telefon veya tablette doğrudan kullanılabilmektedir. Uygulama kullanım trendi herhangi bir duraklama göstermediği için gelecekte bir gün uygulamaların geleneksel web sayfalarının yerini tamamen alabileceği düşünülebilir.
Elbette, uygulamaların halen özelleştirilmiş tasarım ihtiyacı vardır ancak her uygulamanın işlevselliği kendine özgü bir şeyler de gerektirmektedir. Bu tür tasarımlar için hazır şablonlar bulunmaz ve tasarımcılar uygulama tasarımlarında kullanıcı deneyiminin temelleri konusunda tekrar düşünmeyi öncelikli bir konu olarak kabul etmelidir.
Kullanıcılar, özel uygulamalara ilave olarak haber ve bilgi ihtiyaçları için sosyal medya platformlarına giderek daha bağlı olmaktadır. Mağaza çalışma saatleri veya restoran menüleri gibi iş bilgileri araştırırken, bu bilgileri Facebook’ta aramak veya doğrudan şirkete sormak çevrim içi olarak bulmak kadar kolaydır. Bunun yanında, yeni makaleler ve medyalar sosyal platformların haber akışlarına giderek daha fazla entegre olmaktadır. Bu durum kullanıcıların diğer web siteleri aramak için bu platformlardan ayrılmasını giderek daha az gerekli kılmaktadır.
Sosyal medyanın tekdüze yapısı nedeniyle burada tasarım için fazla alan yoktur. Şirket ve kurumların basitçe sosyal medya platformları tarafından sunulan sayfalardaki boşlukları doldurmaları (örneğin, bir profil ve başlık resmi) ve platformların araçları ile içeriklerini yayınlamaları gereklidir. Bu durum tek başına geleneksel web tasarım dünyasının sonunu getirecek olmamasına rağmen, ilerleyen zamanlarda daha fazla alanının güncellenebilir olmasıyla birlikte web sayfalarının kaçınılmaz ölümünü hızlandırabilir.
Apple Watch ve Google Glass gibi giyilebilir ve etkileşimli teknoloji halen emekleme dönemindedir. Fakat, bu aygıtların hızla kazandığı popülerlik ve kendilerine gösterilen ilgi gerçek ve sanal dünyaları birbirine daha sıkı bağlama yönündeki güçlü bir isteğe işaret etmektedir. Akıllı saat pazarının 2018’e kadar 91,6 milyon aygıta yükselmesinin beklendiği göz önünde tutulduğunda diğer teknolojilerin bu gelişme karşısında tutunabilme şansı fazla yoktur.
Daha küçük, dokunmalı ve sese dayalı arayüzler ve çevresel bilgileri edinmenin yeni yolları ile geleneksel web sayfalarının kullanıcıların ihtiyaçlarına beş yıldan fazla süreyle cevap verebilmesi çok düşük bir ihtimaldir.
15 yıldan bu yana, Google Search web üzerine bilgi ve işlevselliğin nihai geçidi olmuştur. Web kullanıcılarına ayrı ayrı sayfalar aramak ve bu sayfalarda kalmak için bir neden sağlayan bu araç web sayfalarını bulmak için kullanılmıştır ve bu durum halen devam etmektedir. Ancak, Google bu eski tarz web etkileşiminden uzaklaşma yönünde hamleler yapmaktadır. “Knowledge Graph” gibi araçlarla Google kullanıcılara aramalarına yanıt olarak daha doğrudan bilgiler sağlamayı ve son durumda Google aramalarını bir rehberden çok bir ansiklopedi haline getirmeyi ummaktadır.
Bu yaklaşımların anında sunduğu pratik olarak sonsuz bilgi ve işlevsellik karşısında kullanıcılar geleneksel web sitelerinden halen ne bekleyebilir?
Bu sorunun kısa cevabı evettir. Teknoloji ve web erişiminin diğer biçimleri hızla gelişmekte olmasına rağmen kullanıcıların yakın gelecekte geleneksel webe geleneksel web tarayıcıları ile erişmeye devam etmesi muhtemeldir. On yıl sonra nüfusun küçük bir azınlığı halen geleneksel web sitelerine erişiyor olacak ve bir miktar talep yaratacaktır. Ancak, nüfusun büyük çoğunluğu daha heyecan verici, daha bütünleşik, daha çabuk bağlantı biçimlerine kayacak ve geleneksel web tasarımcılarının çoğu pist dışına atılacaktır.
Durum, bir saldır ya da kaç ikilemidir. Geleneksel web tasarımından uzaklaşmayı durdurmak için elinizden bir şey gelmez ancak bu dönüşüme aktif şekilde hazırlanabilirsiniz. Geleneksel web sayfa tasarım becerilerinizi geliştirmek ve bu konudaki en yeni trendlerin peşine düşmek yerine alternatif teknolojiler ve ortamlara odaklanın. Kullanıcıların bilgiye erişirken kullanacağı yeni yolları incelemeye ve becerilerinizi bu yönde geliştirmeye başlayın. Kaçınılmaz olan değişim zamanı geldiğinde, önceden tedbir alanlar kazançlı çıkacak ve değişime ayak uyduramayanlar yok olacaktır.