2002 yılında faaliyete geçen LinkedIn iş sektöründe birçok değişimin yaşanmasına da zemin hazırlamış vaziyette. Öyle ki, ilk başta internet ortamında CV paylaşılmaz tabusunun yıkışını izletti bize. Zamanla yaygınlaşan sosyal medya platformu, bağlantılar ile çalışanların eşleşmesine kadar gelişen bir sektörün inşasına zemin hazırladı. Zaten bu yapısı itibari ile de hali hazırda insanların hizmetinde olan ve milyonlarca kullanıcısı bulunan sosyal medya mecraları arasında sivrilmeye ve premium seviye bir sosyal ağ olmayı başarıyor. LinkedIn hakkında çeşitli araştırmalar yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Sosyal medya etkinliği temeli ile yapılan bu araştırmalar her geçen gün LinkedIn hakkında fikirlerin değişmesine ve olumluya dönmesine zemin hazırlıyor.
Reid Hoffman’ın inşa ettiği ve gerçek anlamda var olan sosyal medya platformlarının çok aksi yönde bir gidişata sahip olan, bu özelliği ile de diğer sosyal ağlardan daha çok ilgi gören Linkedin’in ekonomik duruma ve iş bulmaya etkisi her daim merak edilen bir başlık olmakta. LinkedIn’in bu kadar farklı adledilmesinin temelinde belki de beyaz yakalı, iş adamlarının çoğunluğu oluşturması yatıyordur? Bilemeyiz.
Aylık yaklaşık 80 milyon tekil ziyaretçiye ulaşmayı başaran LinkedIn, sizi iş dünyasında farklı bir konuma taşımıyor. Ancak orada doldurduğunuz bilgiler, iş ilanı verenlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Bir gün denk gelebileceğiniz değişik bir teklif ile önünüzün hiç kapanmayacak şekilde açılmasına ve gerçek anlamda büyük meblağlar kazanabilecek bir konuma gelmenize olanak sağlıyor.
LinkedIn’de üyeliği bulunanların ne oranda gelir elde ettiğini hiç düşündünüz mü? Yöneticilerin neredeyse birçoğunun CV’sini bırakmayı ihmal etmediği, bağlantıları itibari ile size referans olduğu da düşünülürse bu ağın çok aktif işlediği fikri belleklerinizde oluşabilir. ComScore tarafından yapılan araştırmalar neticesinde her 100 üyeden 40’ının yaklaşık olarak yıllık 100 bin doların üzerinde kazanç elde ediyor. Peki, bu durum LinkedIn’in etkisi ile mi oluştu? İşte bunu hiç sanmıyoruz.
LinkedIn çalışma prensibi itibari ile iş veren ile iş arayanı buluşturan bir platform. Yönetim kurulunda veya yönetici sıfatında bireylerin sosyal medya tabanlı araştırmalarına ev sahipliği yapan LinkedIn’de ilgisini çeken başlıklar ve gerekli özellikleri girmeleri sayesinde çeşitli uzantılara ulaşabiliyorlar. Bu durum takdir edeceğiniz üzere birçok insanın iş sahibi olmasına da imkan tanıyor. Hatta hiç ummadığınız, işsizlikten sıkıldığınız bir anda gelebilecek sürpriz bir teklifin de kapısını aralıyor. Bunun için LinkedIn adresindeki hesabınızı gerekli detaylara dikkat ederek doldurmanız yeterli. Gerisi sizin şansınıza ve mesleki statünüzün yoğunluğuna bağlı olarak değişim gösterecektir.
LinkedIn tabanlı sosyal medya çalışmaları ve araştırmaları devam ettikçe daha şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkacaktır. Firmanın hakkında yapılan bu son araştırma nezlinde gözlemlenecek ki, 100 bin dolar gibi oldukça üst düzey bir gelire sahip olan insan kitlesi her 100 kişiden 40’ını temsil ediyor. İlerleyen süreçlerde LinkedIn’in ne gibi sonuçları doğurduğunu araştırdığımızda da bu tarz ilginç bir detay ile karşı karşıya kalacağımızdan eminiz. Sizler de bu fırsatlardan yararlanmak için bir profil oluşturarak, akademik hünerleriniz ile bu profilinizi süsleyebilirsiniz.