Mobil, günümüzdeki her şeyin geleceğini oluşturmaktadır.
Mobil teknolojiler sadece internet ya da oyun odaklı gelişmekle kalmıyor, aynı zamanda günlük yaşamımızla birlikte gelişmelerini sürdürüyorlar. Bu yüzden bu sektördeki gelişmelerin, kendilerini daha büyük sektörlerde görmek isteyen ve para kazanmak isteyen yatırımcıların dikkatini çekmesi hiç de şaşırtıcı değil.
Akıcı, düzgün ve sade bir tasarım kullanarak nasıl kullanışlı mobil uygulama geliştirileceği konusunda birçok argüman bulunuyor fakat çok az insan mobil oyuncuların tecrübeleri hakkında konuşma ihtiyacı duyuyor.
Doğru tahmin ettiniz, oynanabilirlik, oyunların kullanışlılığı anlamına gelmektedir.
Oynanabilirlik, oyunun hikayesi ve stili göz önünde bulundurularak oyunun eğlenceli ve kullanışlı olma derecesidir. Bu özellik, oyun oynama eyleminin kalitesini gözler önüne serer.
Kullanışlılığının kuralı olan Norman`ın 10 Deneyimi gibi, oyun tasarımlarını ölçmede bizlere yardımcı olan birçok oynanabilirlik deneyimleri bulunmaktadır. Oynanabilirlik deneyimleri, oyun tasarımlarını geliştirmede ve aynı zamanda oyuncu tecrübesini bu tasarımla birlikte bir ileri noktaya götürmede kullanılan deneyimlerin bütününe verilen adır.
Mobil oyunlar, PC ya da konsol oyunları gibi değildir. Bu üç büyük oyun platformları arasındaki temel farklardan birisi de oyuncu tecrübesidir.
- Ekran Boyutu. PC ya da konsol oyunları mobil oyunlara nazaran daha büyük ekranlarda oynanmaktadır. Bu durum tasarımı oldukça fazla etkilemektedir.
- Ergonomi. Mobil oyuncuların en büyük sıkıntılarından birisi de oyuncuların, oyun platformunu ellerinde tutuyor olmalarıdır. Bu, kullanıcının hem cihazı tutup hem de ekranı kontrol ederek oyun oynuyor olduğu anlamına gelir ve bu da ergonomik bir kullanıcı ara yüzü tasarımını zorlaştırır.
- Dokunmatik ekran kontrolleri. Dokunmatik ekran, geri dönüş hususunda oldukça zayıf kalmaktadır. Bu yüzden mobil platformun, PC ya da konsolun verdiği oyuncu tecrübesini vermesi oldukça zorlaşmaktadır.
Yukarıdaki tüm sınırlılıkları ve fırsatları göz önüne aldığımızda, mobil oyun geliştiricilerinin mobil oyunların daha fazlasını verebileceği türden oyunlar üzerine yoğunlaşmaları gerektiğini görüyoruz. Peki küçük ekranın ve sınırlı kontrolün bulunduğu mobil platformda, bu platformun artı yönlerini nasıl kullanabiliriz?
Oyuncuların, oyun rehberlerinden nefret ettiği konusunda genel bir yargı bulunmaktadır. Lakin bu doğru değildir.
Aslında oyuncular, tamamlanması uzun olan ve yazılarla doldurulmuş rehberlerden nefret ederler. Fakat ne yazık ki bu durum bir çok oyun rehberi için geçerlidir. Bazı oyun geliştiriciler, oyun rehberini oyunlarına dahil etmemeyi tercih ederler. Örneğin, Flappy Bird oyununda herhangi bir rehber bulunmamaktadır.
Fakat iyi hazırlanmış bir rehber, oyuncu tecrübesine olumlu yönde katkı sağlayabilir. İyi hazırlanmış bir rehber, oyun hakkında ve nasıl oynanacağı konusunda kısa bilgi vererek oyunu kolaylaştırır.
Kullanışlı bir rehber olabildiğince az ve anlaşılır metinden oluşur. Bu rehberin görevi, oyuncuların oyunları doğru oynamasını sağlamaktır. Tecrübeli oyuncular için “Rehberi Atla” butonu koyduğunuzdan ve rehberi tamamlama süresinin 1 dakikadan az olduğundan emin olun.
TwoDots, bünyesindeki rehber ile oldukça iyi bir iş çıkardı. Siz oyunu en alt seviyeden itibaren oynadıkça, oyunu öğreniyor ve oyun hakkında tecrübeleniyorsunuz.
Sınırlı ekran boyutları, ekranın her bir inç’inin değerli olmasını sağlıyor. Ayrıca bu noktada kullanıcıların cihazı nasıl tuttuğunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bir çok PC oyununda eylem tuşları ve kontroller kullanıcı ara yüzünün temelini oluşturur fakat konu mobil platform olunca bu durum kullanışsız olmaktadır. Ortalama tecrübeye sahip bir mobil platform kullanıcısının ekranın köşelerine ulaşması çok nadir görülür. Bu yüzden oldukça önem taşıyan tuşları ekranın ortasında tutmak büyük önem taşır. Bu durum genellikle portre tipi oyunlarda ön plana çıkmaktadır fakat yatay şekilde oynanan oyunlar için de geçerli bir husustur. Bazı oyunlar bu tip oynama seçeneği sunmamaktadır. Eğer bu sınırlama sizlerin daha iyi tasarım ortaya koymanızı sağlayacaksa, hiç durmayın devam edin.
Dokunmatik ekran birçok kez önümüze dezavantaj olarak çıksa da, bu durumu eşsiz bir farklılığa çevirecek bir araç bulunmaktadır – hareketler. Ayrıca bu durum, mobil oyunların bu kadar büyük başarı yakalamasının sebebi olarak da görülebilir. Tuşlara basmak yerine gerçek arabanın direksiyonunu çeviriyormuş gibi sadece ekranı sağa sola çevirerek bir yarış arabası sürmeyi kim istemez ki?
Hareketler, oynanışı oldukça doğal ve eğlenceli kılar. Ayrıca, oyuna ek eğlence katmak için mükemmel çözümler sunmayı da mümkün kılar. Fakat bu hareketleri sezgisel seviyede tutmaya özen gösterin. Hepimizin aşikar olduğu yaklaştırma hareketi olan dokunmatik harekete bambaşka bir anlam yüklemek bir işe yaramayacaktır. Ayrıca oyununuzun hikayesini derinden inceleyerek insan hareketlerinden esinlenip yeni hareketler üretebilirsiniz. Böylelikle, oyuncularınızın oyun tecrübesine katkıda bulunmuş olursunuz.
Gerçek hayattan esinlenilerek tasarlanan hareketlere bir örnek vermek gerekirse, Angry Birds`teki kuşları hedefe atmak için mancınığı geriye doğru kaydırma hareketi bunun için mükemmel bir örneği oluşturur.
Oyunlar eğlenceli olmalıdır. İşte bu kadar basit!
Bu kural, herhangi bir diğer oynanabilirlik kuralının her zaman üstündedir. Eğer bir oyun eğlenceli ise, geri kalan hiçbir şeyin anlamı yoktur. Bu oyun ne olursa olsun kullanıcıları kendisine bağlar. Örneğin, Flappy Bird oyunu ne düzgün bir tasarıma ne de düzgün hareketlere sahip. Oyunda tek yapmanız gereken şey ekrana dokunmak. Fakat, bu oyun uygulama mağazalarında zirveye oynadı.
Kullanıcılarınızı zorlamaktan ve düşünmeye sevk etmekten korkmayın. Kullanıcılarınızın oyununuzu sürekli oynamasını sağlamanın bir diğer yoluysa güncellemeler yaparak oyuna yeni özellikler katmaktır. Bunun iyi bir örneği olarak Subway Surfers oyunu ele alınabilir. Bu oyun klasik bir koşu oyunudur, fakat burada iyi olan nokta her bir güncellemede yeni bir şehirde yarışıyor olmanızdır.
Bir mobil oyun dinamik bir olgudur ve net ve anlaşılır kullanıcı geri dönüşü almak oldukça olağanüstü bir durumdur. Yaptığınız oyunlar, kullanıcılar için anlam ifade etmelidir. Oyunlar, net amaçlara hizmet etmelidir ve oyunların bir amacı olmalıdır. Oyun içinde ne olursa olsun, gerçekleşen her şeyin oyuncu için bir anlamı olmalıdır.
Bir mobil oyun dinamik bir olgudur ve net ve anlaşılır kullanıcı geri dönüşü almak oldukça olağanüstü bir durumdur. Yaptığınız oyunlar, kullanıcılar için anlam ifade etmelidir. Oyunlar, net amaçlara hizmet etmelidir ve oyunların bir amacı olmalıdır. Oyun içinde ne olursa olsun, gerçekleşen her şeyin oyuncu için bir anlamı olmalıdır.
Verimli bir kullanıcı tecrübesi inşa etmek söylenildiği kadar kolay değildir. Fakat mobil platformların bizlere sunduğu esneklik sayesinde, oyunu piyasaya sürdükten sonra bile ara yüzde değişiklikler yapabilmekteyiz. Kullanıcıların oyun ara yüzüyle nasıl etkileşime geçtiğini izlediğinizden emin olun böylelikle oyunu geliştirmeniz çok daha kolay olacaktır.