PHP form, internet sitesinde girilen verilerin bir sonraki sayfaya ulaştırılmasını sağlayan özelliktir. PHP formlar genellikle $_GET ve $_POST PHP kodları ile sonuca varmaktadır. Açıkçası, PHP form yazılım konusuna ilgi duyan kişilerin ilk öğrendikleri özelliklerin başında gelmektedir. Bu yazımızda programlama dillerinde en fazla kullanılanların başında gelen PHP form yapısını inceleyeceğiz ve birkaç örnek ile yazımızı geliştireceğiz.
Öncelikle web tasarım ve php arasındaki bağlantıya değinmemiz gerekir diye düşünüyoruz. Web tasarım grafik çalışmalarının bütünü iken, PHP yani programlama dilleri ise internet sitelerinin temelini oluşturan yazılımlardır. Şöyle de düşünebiliriz; bir binanın hem görsel materyalleri vardır hem de duvarları, temeli, kolonları… İşte evin iç ve dış dekorasyonu web tasarım ile eşleştirilebilirken, temeli ve yapısal durumlar ise programlama dilleri yani yazılım ile eşleşebilir. Şimdi de gelin birlikte örnek php formlar ile yazımıza devam edelim.
Basit bir HTML form dosyası ile PHP form konusuna giriş yapacağız.
<html>
<body>
<form action=”deneme.php” method=”post”>
İsminiz ve Soyisminiz: <input type=”text” name=”isimsoyisim” /> E-Posta Adresi: <input type=”text” name=”mailadresi” />
<input type=”submit” value=”Gönder” />
</form>
</body>
</html>
Yukarıdaki kodların tamamını index.php ya da index.html olarak bir dosyaya yerleştirip kaydedebilirsiniz. Bu dosyayı herhangi bir internet tarayıcısı (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome vb.) ile açabilirsiniz. Eğer php uzantısı ile kaydederseniz bilgisayarınızda PHP dosyaların çalıştırılabiliyor olması gerekir ki bu da ayrı bir konudur. (Bu yazıda bu konuyu tamamladığınızı varsayıyoruz ve sonraki yazılarımızda belki de bu konuyu sıfırdan anlatabiliriz.) Şimdilik, basit kısımlarıyla birlikte sadece web tasarım yazılım konusuna değinmiş olacağız.
Bu sayfada yer alan kodlar ve yapılar tamamen HTML kodlarıdır ve hiçbir PHP kodu ya da etiketi yoktur. Formda yer alan Gönder butonuna tıkladıktan sonra deneme.php adlı dosya açılacaktır. Formdaki veriler ise isterseniz GET ile isterseniz de POST ile alınabilir. Ancak, üst kısımdaki kodlarda POST özelliğini kullandığımız için onunla devam edeceğiz.
Şimdi ise Deneme.php isminde dosya oluşturalım ve alt kısımdaki PHP + HTML kodlarını da içerisine ekleyelim.
<html>
<body>
Merhaba <?php echo $_POST[“isimsoyisim”]; ?>, e-posta adresiniz: <?php echo $_POST[“mailadresi”]; ?> olarak girilmiştir.
</body>
</html>
İşte bu kadar. PHP form ile bir sayfa oluşturduk ve sonraki sayfada PHP form ile gelen verileri ekrana yazdırdık. Gönder butonuna tıkladıktan sonra karşınıza şu şekilde bir ekran gelecektir.
Merhaba CREAMIVE, e-posta adresiniz: hello et creamive nokta kom olarak girilmiştir.
Kalın olarak belirtilen kısımlar sizin PHP formda doldurduğunuz alanlardır ve siz ne girerseniz sonraki ekranda da onlar çıkacaktır.
Az önce PHP POST ile formları nasıl göndereceğimizi öğrenmiş olduk. Şimdi ise, GET ile dataları gönderip ekrana yazdırmayı öğreneceğiz. Bunun öncesinde PHP GET nedir bilmemiz gerekiyor. POST ile veriler arka planda görünmeden iletilirken, GET ile veriler adres satırında görünür bir şekilde gönderilir. Gelin birlikte daha detaylı inceleyelim.
<html>
<body>
<form action=”deneme.php” method=”GET“>
İsminiz ve Soyisminiz: <input type=”text” name=”isimsoyisim” /> E-Posta Adresi: <input type=”text” name=”mailadresi” />
<input type=”submit” value=”Gönder” />
</form>
</body>
</html>
Az önceki forma göre sadece method olarak GET farklı olacak. Diğer her şey aynı. PHP form ile gelen bilgileri öğrenmek için yine deneme.php isminde bir dosya oluşturalım ve alttaki kodları da o dosyaya yazalım.
<html>
<body>
Merhaba <?php echo $_GET[“isimsoyisim”]; ?>, e-posta adresiniz: <?php echo $_GET[“mailadresi”]; ?> olarak girilmiştir.
</body>
</html>
Burada da sadece $_POST yerine $_GET yazıyoruz. Bu kadar. Eğer PHP form ile göndereceğiniz verileri POST ile gönderiyorsanız POST ile alacaksınız. GET ile gönderdiğiniz bilgileri de GET ile alıyorsunuz.
Form gönderimlerinde bilgiler bir array yani dizi halinde iletilir. Daha karmaşık kısımlarda bunu kullanmak isterseniz, öncelikle PHP array yani PHP dizi konularına da hakim olmanız gerekmektedir. İlerleyen günlerde bu konulara da değineceğiz.
Eğer, aklınıza takılan bir şeyler ya da takıldığınız konular olursa lütfen yorum ekleme kısmından iletiniz. Hem biz, hem de diğer okuyucularımız kesinlikle size katkı sağlayacaktır.