Sayfa Hızı (PageSpeed) Neden Önemli?

Sayfa hızı yani web sitesi hızı, site sahipleri için önemlidir. Peki sayfa hızını neler etkiler? Site hızlandırma tavsiyeleri bu yazıda.

Her Saniye Değerlidir: Neden Bir Sonraki Odak Noktanız Sayfa Hızı Olmalıdır?

Web sitenizi Google’ın en son algoritma güncellemesine yönelik olarak mobil dostu yapmak için gerekli yatırımı zaten yapmış durumdaysanız artık bir sonraki adım, yani sayfalarınızı mümkün olan en hızlı şekilde yüklenmek üzere optimize etmek için hazırsınız demektir. Aksi durumda, masaüstü ve mobil aramalarda en üst sıraları almak için yaptığınız bütün yoğun çalışmalar başarısız olacaktır.

Sayfa Hızının Google İçin Önemli Olduğunu Nereden Biliyoruz?

Google 2010’da site hızının arama sıralamalarında hesaba katacakları bir faktör olduğunu duyurdu. Bu açıklamayı takiben webmasterların sayfa yüklenme sürelerini analiz etmeleri ve iyileştirmelerine yönelik özel araçlar sundular.

İlk olarak, PageSpeed Insights adında bir araç bulunmaktadır. Web sitenizin URL’sini girdiğinizde, araç size hem mobil hem de masaüstü aygıtlar için hız skorunuzu gösterecektir. Ayrıca, web sitenizin hızını düşüren unsurların her birini nasıl düzeltebileceğiniz konusunda önerilerde de bulunacaktır.

Bundan başka, Google Analytics’in içinde Site Speed raporları vardır. Behavior Section içindeki bu raporlar sayfanın yüklenmesi, yeniden yönlendirme, alan adı arama, sunucuya bağlanma, sunucunun yanıt vermesi ve sayfa indirme için harcanan ortalama süreyi gösterir.

Ayrıca, site hızınızın farklı tarayıcılar, ülkeler ve sayfalara ilişkin raporlarını da elde edebilirsiniz.

Google web sitenizin performansını Google Webmaster Technical Guidelines’ta belirtilen şekilde izlemenizi de tavsiye etmektedir. Kendi araçlarına ilave olarak YSlow ve WebPage Test kullanımını da öneriyorlar.

 

Bu Konu Sizin İçin Neden Önemli?

Sayfa yükünün, Google sıralamanızı dikkate almaya değecek kadar etkilemediğini düşünüyor olsanız bile olaya kullanıcı deneyimi penceresinden baktığınızdan bu durum bir kaygı kaynağı olmalıdır. Araştırmalar özellikle aşağıdaki olguları ortaya çıkarmıştır:

Aberdeen Group’a göre sayfa yüklenme süresindeki bir saniyelik bir gecikme sayfanın izlenmesinde (yüzde 11), satın almada (yüzde 7) ve müşteri memnuniyetinde (yüzde 16) azalmaya yol açmaktadır.

Econsultancy araştırması müşterilerin yüzde 47’sinin bir web sayfasının yüklenmesi için en fazla iki saniye beklemeyi umdukları sonucuna ulaşmıştır. İlave olarak, sayfa yüklenme sürelerinden ötürü memnuniyetsizlik hisseden müşterilerin yüzde 88’inin söz konusu siteden alışveriş yapma ihtimali daha düşük olup üçte birden fazlası ise bu olumsuz deneyimlerini arkadaşlarına anlatmaktadır.

KISSmetrics’e göre mobil kullanıcıların yüzde 18’i beş saniyeden daha kısa sürede yüklenmeyen bir siteyi ziyaret etmeyecektir. Sitenin yüklenmesi 10 saniyeden uzun sürüyorsa kullanıcıların yüzde 30’u ziyaretten vazgeçecektir.

 

Bunlar web sitenizin mümkün olan en hızlı şekilde yüklenmesini sağlamanız gerektiğini gösteren somut nedenlerdir. Arama sonuçlarında hedef anahtar kelimeleriniz için birinci sırada yer alsanız bile ziyaretçileriniz yavaş yüklenme sürelerinden ötürü sitenizden ayrılıyorsa bütün pazarlama çabalarınızı ziyan ediyorsunuz demektir.

 

Web Sitesi Barındırma

Seçebileceğiniz web sitesi barındırma hizmeti sağlayıcılar ve teknolojilerinin sayfa yüklenme süreleriniz üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Paylaşılan barındırma yerine size özel barındırma hizmeti tercih ederseniz aynı sunucuda bulunan ve web sitenizi yavaşlatan diğer web siteleri konusunda endişelenmeniz gerekmez.

 

Diğer bir seçenek içeriğin sunulmasını optimize eden servisler aramaktır. Örneğin, yük dengelemeli servisler trafik akışının birden çok sunucuya dağıtılmasına, web sitesi performansının maksimize edilmesine ve normalde bir sunucuya yönlendirilecek yükün azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, web sayfalarını ve içeriği web sitesi ziyaretçilerine ilgili ziyaretçinin coğrafi konumuna en yakın bir sunucuyu kullanarak dağıtan, içerik dağıtım ağlarını da kullanabilirsiniz.

 

Web Sitesi Teknolojisi

Web sitenizi inşa etmek için kullanacağınız teknoloji de web sitenizin performansında önemli bir rol oynayacaktır. Business2Community tarafından gerçekleştirilen bir araştırma Shopify, WordPress ve Joomla’nın e-ticaret ve içerik yönetim sistemleri için en iyi sayfa yüklenme süresine sahip olduğunu gösterirken; Website Tool Tester araştırması Webnote, Yola ve Weeby’nin en üst sıradaki masaüstü web sitesi inşa etme platformları olduğunu ortaya koymuştur. Mobil web sitesi hızı tüm web sitesi inşa araçları için zayıf performans göstermiş olup Google PageSpeed skorları 68 ya da daha düşük olarak gerçekleşmiştir.

Colorlib tarafından yapılan testlere göre en hızlı WordPress temaları Schema, The Foundly ve Braxton’u içermektedir. Pingdorn tarafından bulunan sonuçlara göre Facebook, Disquis, Livefyre ve IntenseDebate ile karşılaştırıldığında WordPress’in temel yorum sistemi de en hızlı yüklenen sistem olmuştur.

 

Web Sitesi İçeriği

Her webmasterın web sitesi hızını arttırmak için üzerinde çalışabileceği bir konu da içeriktir. Daha küçük resim dosyaları kullanmak gibi basit değişiklikler sayfalarınızın yüklenme sürelerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Web sitenizde kullandığınız ve örneğin sosyal medya platformlarındaki son etkinliğinizi getiren widget’ler gibi sayfa yüklenme sürenizi arttırabilen widget’leri dikkate alın.

Ayrıca, web sitenizde kullandığınız Google Analytics ve diğer araçları da düzenli olarak gözden geçirmelisiniz. Örneğin, Google Analytics, heatmap ve web sitesi optimize ediciler için birkaç platformu test etmiş olabilirsiniz. Eğer bunların tümünü aktif olarak kullanmıyorsanız web sitenizi yavaşlatabilecekleri için ilgili kodlarını kaldırmalısınız.

Google PageSpeed Insights aracı web sitenizin sayfa yüklenme hızını yavaşlatabilen diğer konulara ilişkin olarak örneğin web sitesi kodunu küçültmek, tarayıcı önbelleğinin gücünden yararlanmak ve sıkıştırmayı etkinleştirmek gibi özel önerilerde bulunabilir.

Daha fazla araştırma için en beğendiğiniz, hızlı yüklenen sitelerin hangi teknolojileri kullandığını görmek amacıyla BuiltWith tarayıcı eklentilerini kullanabilirsiniz.