Sosyal medya, Web 2.0’ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Ayrıca sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür. Sosyal medya ağları, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan internet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedır. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik (İngilizce: UGC-User Generated Content) üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.
Zaman ve mekân sınırlaması olmadan (mobil tabanlı), paylaşımın, tartışmanın esas olduğu bir insanî iletişim şeklidir. Sosyal medya platformlarında insanlarla buluşur ve iletişimde bulunursunuz. İnsanlara yardım eder, yardım alır, sorularına cevap verir ve kendi sorularınızı sorarsınız. Bu bakımdan sosyal medya resmi olmayan eğitim yollarından da bir tanesidir.
Teknoloji, telekomünikasyon, sosyal iletişimin kelimeler, görseller, ses dosyaları yolu ile sağlandığı bir yapıya sahiptir. İnsanlar hikâyelerini ve tecrübelerini bu bağlamda paylaştığı bir çerçeveye de sahiptir.
Sosyal medya aynı zamanda “Kullanıcıların Ürettiği İçerik” ve “Müşterilerin Ürettiği Medya” kavramlarını da ortaya çıkarmış, bu yapısıyla da ticari plandaki anlamını kazanmıştır.
Ama Andreas Kaplan ve Michael Haenlein’in 2010’daki tespitine göre Sosyal Medya; “Web 2.0 üzerinde ideolojik ve teknolojik içeriklerin, yapılanmaların kullanıcı merkezli bir şekilde üretilmesine ve geliştirilmesine izin veren internet tabanlı uygulamaların bütününe” denilmekte.
Sosyal medya gazete, televizyon ve film gibi geleneksel medyadan farklıklar gösterirler. Genellikle geleneksel medya enformasyonun yayınlanması için belirli kaynaklara ihtiyaç duyarken, bilgiyi yayınlamak veya erişmek için sosyal medya göreceli olarak masrafsızdır ve erişim araçları herkese açıktır (bireyler bile kullanabilir). Bir matbaa yatırımı veya TV yayını yapmak için zorunlu olan lisansa ihtiyaç duyulmaz.
Geleneksel medya genellikle “endüstriyel”, “broadcast” veya “mass” medya olarak tanımlanır.
Sosyal medya’nın ve geleneksel medyanın ortak taşıdığı bir karakteristik özellik, küçük veya büyük kitlelere ulaşabilmeleridir; örneğin, hem bir blog yazısı hem de bir televizyon programı sıfır kişiye de ulaşabilir milyonlarca kişiye de ulaşabilir. Sosyal medya ve geleneksel medya arasındaki farkları tanımlamaya yardımcı olacak özellikler kullanılan yönteme göre farklılıklar gösterebilir. Bu özelliklerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Sosyal_medya
Yukarıda sosyal medya tanımı ile ilgili Wikipedia’dan aldığımız bilgiler yer almaktadır. Şimdi ise bir alt kısımda sosyal medyanın önemi hakkında bizim düşüncelerimizi öğrenebilirsiniz.
Sosyal medya her geçen gün ülkemizde ve dünyada insanların hayatında daha fazla yer kaplamaya başlamıştır. Öylesine bir yerdir ki bu, insanlar sabah uyandıklarında ilk iş olarak telefonlardan sosyal medya hesaplarındaki gelişmeleri takip etmeye başlamıştır. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de, mobil cihazların kullanıcıların hayatında daha fazla yer kaplamaya başlamasıyla doğru orantılıdır.
Akıllı telefonlar ve tabletler daha fazla kullanılmaya başlandığında, sosyal medya platformları da daha fazla öneme kavuşmuştur. Öyle ki şu anda, Facebook’a giren kullanıcıların çoğunluğu bilgisayarlar yerine akıllı telefonlarını tercih etmektedir. Bunu Facebook’ta online olan arkadaşlarınıza bakarak daha iyi anlayabilirsiniz. Örneğin, 100 arkadaşınız çevrim içi ise, bunların kesinlikle 60 ila 80’inin yanında mobil ibaresini görebilirsiniz.
Bu durum da gösteriyor ki, aslında mobil cihazların önemi ile sosyal medyanın önemi paralel olarak gelişmekte ve birbirlerini desteklemektedir. Twitter ve özellikle de Instagram için de durum farksızdır. Hatta bu iki sosyal medya platformuna mobil cihazlardan giriş daha fazla seviyededir. Öyle ki Instagram’ın bir mobil uygulama olduğunu da düşündüğümüzde, mobil cihazlardan Instagram’a giriş %100’e yakın bir oranda diyebiliriz.
Markalar açısından da sosyal medyanın önemi konusuna göz atmak isteriz. Özellikle de dijital mecralarda reklam yayınlamak isteyen firmalar için sosyal medya çok önemlidir. Bunun en büyük nedeni ise, özellikle de Facebook başta olmak üzere birçok sosyal medya mecrasında hedefleme yapılabilmesi mümkün olmaktadır. Örneğin, genç kızlara yönelik saç boyası satışı yapan bir markayı düşünelim. Hedef kitlesi 15 – 25 yaş aralığında özellikle de İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde satış yapabileceklerini düşünüyorlarsa, çok güzel bir şekilde hedeflemelerini yaparak, potansiyel müşterilerinin karşısına çıkabilirler. Böylelikle, aslında Google’da arama yapmayan ancak gördüğünde alışveriş yapabilme ihtimali olan kişilerin karşısına çıkılmaktadır. Bu da, satışlarını kolaylıkla artırabilmelerine olanak sağlamaktadır.
Sosyal Medya İstatistikleri 2014 başlığıyla daha önceden yayınlamış olduğumuz istatistiksel bilgilerin yer aldığı yazımızda, sosyal medya platformlarının kullanıcı sayılarına yönelik detaylı bilgilere yer vermiştik. Bunlardan en kayda değer olanlarını ise burada kısa bir şekilde tekrar paylaşmak isteriz. Ayrıca, merak ederseniz, o yazımızı da kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz.
Birçok otele de Sosyal Medya ve SEO konularında hizmetler sunmaktayız. Bu nedenle de bu konuda derin bir tecrübeye sahip olduğumuzu rahatlıkla ifade edebiliriz. Bu tecrübelerimiz de gösteriyor ki, yukarıdaki örnek gibi oteller için de durum benzerlik taşımaktadır. Örneğin, ilkbahar ve yaz aylarında Facebook’ta oteller için verdiğimiz reklamların geri dönüşleri muhteşem olmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise, internet kullanıcılarının önemli bir kısmı yaz sezonu için tatil planlaması yapmaktadır.
Biz ise, onların karşısına güzel bir teklif ile çıktığımızda, aslında o anda tatil yapacakları otel için karar verme durumunda olmasalar bile akıllarında iyi bir yer edinebiliyoruz. Böylelikle de, aslında o anda düşünmeseler bile o kişileri potansiyel müşteriden müşteriye çevirebiliyoruz. Benzer birçok sektör için de durum aynı olacaktır. Bazı durumlarda Google aramalarında (Google Adwords ve Google doğal arama sonuçları) yer almak çok önemli iken, aslında geniş bir aralığı hedefleyen markalar için ise, Facebook başta olmak üzere sosyal medya çok önemli bir reklam mecrası olarak öne çıkmaktadır.
Sizce sosyal medyanın önemi nedir? Lütfen alt kısımdaki yorum alanı ile görüşlerinizi paylaşmaktan çekinmeyiniz.