Bootstrap ilk yayınlandığı Ağustos 2011’den itibaren web tasarım ve geliştirme dünyasında popülerlik kazanmıştır. Tamamen CSS temelli stil sayfalarından, formlar ve diğer bazı bileşenlerle el ele giden Javascript pluginler, araçlar ve simgeler içeren çok sayıda yeni özelliğin eklendiği güçlü, mobil öncelikli, responsive bir front-end framework’üne giden süreçte Bootstrap’ın çok yol kat ettiği söylenebilir.
Bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla, Bootstrap 5, henüz tamamlanmamış ve üretim için uygun olmayan alfa sürümündedir. Bu sürüm önemli değişiklikler getiriyor. Çok sayıda yeni özellik ve özelleştirme seçenekleri eklenmiştir.
İnternet dünyasındaki gelişmelerle birlikte artık kullanıcılar sadece izleyici değil, aynı zamanda da katılımcı olmak istiyorlar. İlk olarak Web 2.0 teriminin yani sosyal medya platformlarının hayatımıza girmesiyle internet kullanıcıları içerik üretmeye başladılar. Sonrasında da blog açılabilecek WordPress, Blogspot gibi platformlar popülerleşti. Facebook, Twitter, Instragram gibi sitelerde hesap oluşturmak çok kolayken WordPress ya da Blogspot açmak biraz daha zordur. Biz de bu yazımızda blog nasıl açılır sorusunu detaylarıyla birlikte anlatacağız.
Ticari olarak mı yoksa hobi olarak mı blog açmak istiyorsunuz? Öncelikli soru bu olmalıdır. Sonrasında da genel olarak isteğinize yönelik var olan temalara göz atabilirsiniz. Eğer hangi amaçla site kurmayı planladığınızı belirlemediyseniz, sonraki aşamalarda zorluk yaşayabilirsiniz.
Kurumsal E-Posta, firmanızın alan adı uzantısıyla (com, net, org, com.tr, org.tr vb. – sirketadi.com.tr) oluşturulan e-posta adresleridir. Kurumsal posta hizmetleri ücretli olabildikleri gibi ücretsiz de olabilmektedir. Genellikle ücretsiz mail veren siteler, ücretli sürüm olarak kurumsal mail hizmeti de vermektedir. Microsoft (Hotmail), Google (Gmail) ücretli olanlarının başında gelmektedir. Gmail bu hizmeti önceleri ücretsiz olarak sağlarken, geçtiğimiz birkaç sene içerisinde bu servisi ücretli hale getirmiştir. Ücretsiz örneklerin başındaysa Yandex (Yandex Mail) gelmektedir. Gmail ile aynı özelliklere sahip olan servis, Gmail’in yaptığı bu değişiklikten sonra bir hayli fazla kurumsal firmaya ulaşma şansına sahip olmuştur. Pazar payını hızlı bir şekilde artırmasını sağlamıştır.
Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) şirketlerin müşterileri ile olan ilişkilerini derinleştirmek ve zenginleştirmek suretiyle satışlarını arttırmak amacıyla müşterileri ile olan etkileşimlerini yönetmek, kaydetmek ve değerlendirmek için kullandığı uygulamaları, stratejileri ve teknolojileri ifade eder.
Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) şirketlerin müşterileriyle olan iş ilişkilerini iyileştirmek, müşteri sadakatinin sağlanmasına yardımcı olmak ve satışları arttırmak hedefiyle müşteri yaşam döngüsü boyunca müşteri etkileşimleri ile verilerini yönetmek ve analiz etmek için kullandığı uygulamalara, stratejilere ve teknolojilere verilen bir addır. CRM (Customer Relationship Management – Müşteri İlişkileri Yönetimi) sistemleri farklı kanallar – veya müşteri ve şirket arasındaki temas noktaları – üzerinden müşterilere ilişkin bilgilerin derlenmesine yönelik olarak tasarlanırlar. Bu kanallar ve temas noktaları şirketin web sitesini, telefonlarını, canlı sohbet hatlarını, doğrudan e-posta gönderilmesini, pazarlama materyallerini ve sosyal medya kanallarını içerebilir. Ayrıca, CRM sistemleri müşteriyle karşı karşıya gelen personele müşterinin kişisel bilgilerinin, satın alma geçmişinin, satı alma tercihlerinin ve kaygılarının detaylarını da sağlayabilir.
Dijital çağın gelişimi ve hayatımıza entegrasyonu ile beraber internet sitesini faaliyete geçirmek ve ziyaretçilere ulaşmayı amaçlamak neredeyse kaçınılmaz bir durum halini aldı diyebiliriz. Sektöre yabancı isimlerin, tecrübe kazanma adına yapması gereken çalışmaların başında şüphesiz ücretsiz bir platform ile başlayarak, sektörün irdelenmesini sağlamak ilk hedeflerin başında yerini alıyor. Sosyal medya etkinliğinin nasıl kullanılacağı, nasıl daha iyi sonuca ulaşılabileceğini ve sadık takipçilerin nasıl kazanılacağı hususunda dikkat çeken parametrelerin de etkin kullanımı ile ileride kurmayı düşündüğünüz başarılı bir platform için gerekli alt yapıyı oluşturma imkanına erişebilirsiniz.