Bir hava yolu şirketinde bir yıl içinde birden fazla rezervasyon yaptırdıysanız muhtemelen sık uçanlara yönelik mil programlarından birine kaydolmuşsunuzdur. Neden olmasın? Zaten iş amacıyla uçmanız gerekiyorsa ilerideki bir yolculuk için ödül kazanma fırsatınız olacaktır. Bu arada, kaydedilmiş kredi kartınızı kullanarak ilave mil de kazanabilirsiniz – bu hem size, hem hava yolu şirketine hem de kredi kartı şirketinize kazanç sağlayan bir programdır.
Kurumsal şirket, önceden belirlenmiş yönetim ilkeleri doğrultusunda yönetilebiliyor demektir. Bunu sadece yönetici birileri var diye anlamamak lazım. Kurumsal bir şirkette zaten insanların görev tanımları ve onlara verilen işlerin nasıl yapılacağı önceden tanımlanmıştır. Yani, bir firmadan satın alma yapıldığı zaman ürünün ya da hizmetin nasıl hazırlanacağı, faturanın kim tarafından kesileceği, ne zaman kesileceği, ne zaman teslim edileceği detaylarıyla birlikte bellidir. Bu kapasiteye sahip ve belirlenmiş sistemler içerisinde çarkların işlediği bir şirkete kurumsal şirket diyoruz.
İnternetin ilk piyasaya çıktığı 90’lı yıllarda insanlar tarafından tam olarak ne işe yaradığı anlaşılmasa da, internet ilerleyen yıllarda gelişerek kendini her alanda hissettirmeye başlamıştır. İlk olarak insanlar bilgisayarın tanımı ve işlevlerini keşfetmeye çalışırken daha sonraları web ve web sayfası nedir sorularına cevap aramaya başlamışlardır. İnternetin ilk zamanlarda kamu kurum ve kuruluşlarda kullanılması nedeni ile insanların internete ulaşımı bir hayli geç olmuştur. Özellikle de Türkiye’de internete girebilen cihazların ve bilgisayarların yurt dışından ithal edilmesi nedeni ile web sayfası hazırlama konusunda yeterli donanıma sahip olunamadı. Zamanla gelişmeler oldu ve web sayfaları konusunda şu anki duruma ulaştık. "Web sayfası nedir" konusuna yazımızın devamında değineceğiz.
Kurumsal E-Posta, firmanızın alan adı uzantısıyla (com, net, org, com.tr, org.tr vb. – sirketadi.com.tr) oluşturulan e-posta adresleridir. Kurumsal posta hizmetleri ücretli olabildikleri gibi ücretsiz de olabilmektedir. Genellikle ücretsiz mail veren siteler, ücretli sürüm olarak kurumsal mail hizmeti de vermektedir. Microsoft (Hotmail), Google (Gmail) ücretli olanlarının başında gelmektedir. Gmail bu hizmeti önceleri ücretsiz olarak sağlarken, geçtiğimiz birkaç sene içerisinde bu servisi ücretli hale getirmiştir. Ücretsiz örneklerin başındaysa Yandex (Yandex Mail) gelmektedir. Gmail ile aynı özelliklere sahip olan servis, Gmail’in yaptığı bu değişiklikten sonra bir hayli fazla kurumsal firmaya ulaşma şansına sahip olmuştur. Pazar payını hızlı bir şekilde artırmasını sağlamıştır.

Hosting, internet sitesi ile paylaşılacak sayfaların, belgelerin, görsellerin ya da dosyaların ziyaretçilerce ulaşılabilecek bir bilgisayarda veya sunucuda barındırılması işlemidir. Sitelerin yayınlanabilmesi için ASP, JS, HTML, PHP uzantılı dosyalara, bu dosyaların da fiziksel olarak bir yerde saklanmasına ihtiyaç vardır. Dokümanları saklayan ve kullanıcıların ziyaretini mümkün kılan bilgisayarlara web server ya da web sunucu nedir. Web sunucularda dosyaların barındırılmasına ve sitelerin yayınlanma durumuna da web hosting denilir. Ülkemizde farklı alternatiflere ve özelliklere sahip birçok hosting firması bulunmaktadır. Hizmet sağlayıcının sunduğu imkanlar ve kurumsal yapısı göz önünde bulundurularak, istenilen özelliklere en uygun olan hosting paketi seçilmesiyle, host hizmet alımı sağlanabilir.
İnternet siteleri 90’lı yıllardan itibaren şirketlerin kullanımına açıldı. Milenyum çağı öncesinde özellikle de modern dünyaya uyum sağlamak isteyen firmalar bir internet sitesi sahibi olmayı amaçladılar ve günümüzün teknoloji çağına o zamandan adım atmış oldular. Bazı çok büyük firmalar ise internet dünyasındaki potansiyeli göremediler ve çok bekleyip 2010’lardan sonra site sahibi oldular. Bu firmaların birçoğu .com domainlerini almadılar ve başkalarına kaptırdılar. Peki internet sitesi yaptırmak istediklerinde ne oldu? Hepsi çok yüksek bedellerle bu alan adlarını almak zorunda kaldılar. İnternet sitesi dünyasına böyle bir başlangıç yapmak istedik. Yazımızın devamında detaylarıyla bu konuyu işleyeceğiz.
Akıllı telefonların çok yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanması sonrasında mobil uyumlu web tasarım ihtiyacı daha da artmıştır. Bundan çok değil sadece 2-3 sene öncesinde geleceğin mobilde olduğu söylendiğinde bazı firmalar tam olarak durumu kavrayamamışlardı. Ancak artık e-ticaret sitelerinden kurumsal sitelere kadar tüm sayfaların mobil uyumlu web tasarım özellikleri kazandığı görülmektedir. Eğer hala mobil alanda yatırım yapmamış şirketler varsa, büyük bir muhtemel kazançtan mahrum kaldıkları gerçektir. Bunun en büyük nedeni ise, şu anda bir internet sitesinin ziyaretçi davranışlarına bakıldığında ortalama %50’den fazlasının mobil cihazlarla siteye giriş yaptığı gerçeğidir. Hele ki kadınlara yönelik bir siteden bahsediyorsak, bu oran bazen %90’lara kadar ulaşmaktadır. Bu yazımızda da neden mobil uyumlu web tasarım tercih edilmelidir ve ne gibi kazançlar elde edilebilir konusuna değineceğiz.
Kurumsal web tasarım, bir şirket için dijital dünyada olmazsa olmaz konumundadır. Firma internet dünyasında potansiyel müşterilerini etkilemek istiyorsa muhakkak kurumsal dizayn çalışmalarını profesyonel bir ajansa yaptırmalıdır. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki müşteriler alışveriş yapmadan önce artık internette detaylı olarak incelemeler yapıyor ve çalışmak istedikleri firmaları bu yaptıkları analizlere göre belirliyorlar. İşte tam da bu esnada şirket olarak nasıl görünmek istersiniz? Kurumsal web tasarımı ile potansiyel müşterilerinizi etkileyebilirsiniz ya da eski çağlardan kalma bir internet sitesi sahibi olarak potansiyel müşterilerinizi kaçırabilirsiniz. Tercih size kalıyor. Gelin kurumsal web sitesi nasıl olmalıdır konusuna birlikte göz atalım.
Web tasarım, bir internet sitesinin fikirlerin ortaya çıkması, grafik tasarım ve görsel tasarım aşamalarına verilen addır. Web tasarım süreci "bir internet sitesi nasıl olmalıdır" fikri ile başlar, eskizler eşliğinde taslak ve şablonların ortaya çıkmasıyla devam eder, ardından da çizimlerin yapılması ile son bulur. Bu çalışmaları yapanlar üçe ayrılabilir: Kreatif tasarımcılar, yazılımcılar ve yeteneksizler! Yazımızın devamında bu üç grupta yer alan kişileri de detaylarıyla incelemeye alacağız. Web tasarım konusuna meraklıysanız bilmeniz gerekir ki; dizayn kreatif elementlerin bütünü olmalıdır ve yetkin kişiler tarafından yapılmalıdır.
Eğer markanızın bilinirliğini ve kurumsallığını artırmak istiyorsanız logo tasarım konusunda çalışmalar yaptırmalısınız. Bunun nedeni ise, müşterilerinizin sizinle temas ettiğinde ilk olarak logonuza dikkat edecek olmasıdır. Diyelim ki bir toplantıda kartvizitinizi müşteri adayınıza takdim ettiniz. Sizce karşınızdaki kişi ya da kişiler kartvizitte ilk önce hangi alana bakacaklar dersiniz? Evet, doğru bildiniz ilk önce şirket logosu öne çıkacaktır. İşte tam da bu noktada karşınızdakiler sizin ilk puanınızı vereceklerdir ve eğer logo tasarım için pek fazla emek sarf edilmediyse, tebrikler (!) müşteriniz ellerinizden uçup gidecek. Çünkü sonrasında sizin isminize ve bilgilerinize sadece laf olsun diye bakarlar ve akıllarında tasarım konusunda zayıf bir firma olarak kalırsınız. Bu handikapı da kolay kolay artıya çeviremezsiniz. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için şimdiden logo tasarım hakkında fikirler üretmeye başlamalı ya da kreatif ajanslarla iletişime geçmelisiniz.