İnternet dünyasındaki gelişmelerle birlikte artık kullanıcılar sadece izleyici değil, aynı zamanda da katılımcı olmak istiyorlar. İlk olarak Web 2.0 teriminin yani sosyal medya platformlarının hayatımıza girmesiyle internet kullanıcıları içerik üretmeye başladılar. Sonrasında da blog açılabilecek WordPress, Blogspot gibi platformlar popülerleşti. Facebook, Twitter, Instragram gibi sitelerde hesap oluşturmak çok kolayken WordPress ya da Blogspot açmak biraz daha zordur. Biz de bu yazımızda blog nasıl açılır sorusunu detaylarıyla birlikte anlatacağız.
Ticari olarak mı yoksa hobi olarak mı blog açmak istiyorsunuz? Öncelikli soru bu olmalıdır. Sonrasında da genel olarak isteğinize yönelik var olan temalara göz atabilirsiniz. Eğer hangi amaçla site kurmayı planladığınızı belirlemediyseniz, sonraki aşamalarda zorluk yaşayabilirsiniz.
İsveç, Stockholm’deki Beckmans College of Design öğrencisi Johanna Burai yakın zaman önce Google Görseller aramalarında bazı ciddi beyaza yönelme sorunları olduğunu fark etti.
Burai’ye göre “Hand” (El) kelimesi için yapılan bir resim araması 800’ün üzerinde sonuç verdi ama kendisi bu ellerin tümünün beyaz olduğunu fark etti. Vücudun diğer kısımları için yapılan aramalar da benzer sonuçlar ortaya çıkardı. Burai, mikro seviyede problemi çözmek ve makro seviyede Google Görseller’de değişimi tetiklemek için Facebook, Pinterest ve Twitter üzerinde yeterince paylaşılacağı umuduyla altı adet beyaz olmayan el içeren bir web sitesi olan “World White Web”i kurdu.
Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) şirketlerin müşterileri ile olan ilişkilerini derinleştirmek ve zenginleştirmek suretiyle satışlarını arttırmak amacıyla müşterileri ile olan etkileşimlerini yönetmek, kaydetmek ve değerlendirmek için kullandığı uygulamaları, stratejileri ve teknolojileri ifade eder.
Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) şirketlerin müşterileriyle olan iş ilişkilerini iyileştirmek, müşteri sadakatinin sağlanmasına yardımcı olmak ve satışları arttırmak hedefiyle müşteri yaşam döngüsü boyunca müşteri etkileşimleri ile verilerini yönetmek ve analiz etmek için kullandığı uygulamalara, stratejilere ve teknolojilere verilen bir addır. CRM (Customer Relationship Management – Müşteri İlişkileri Yönetimi) sistemleri farklı kanallar – veya müşteri ve şirket arasındaki temas noktaları – üzerinden müşterilere ilişkin bilgilerin derlenmesine yönelik olarak tasarlanırlar. Bu kanallar ve temas noktaları şirketin web sitesini, telefonlarını, canlı sohbet hatlarını, doğrudan e-posta gönderilmesini, pazarlama materyallerini ve sosyal medya kanallarını içerebilir. Ayrıca, CRM sistemleri müşteriyle karşı karşıya gelen personele müşterinin kişisel bilgilerinin, satın alma geçmişinin, satı alma tercihlerinin ve kaygılarının detaylarını da sağlayabilir.
Google ve diğer arama motorlarında üst sıralara çıkmak her blog ya da internet sitesi sahibinin hayalidir. Bu hayalin gerçekleşmesi için birkaç temel ipucu oldukça işinize yarayacaktır. Bu yazımızda neler yaparsanız, Google’da üst sıralara çıkabilirsiniz sorusuna basit yanıtlar arayacağız. Yani, temel SEO çalışmaları hakkında sizi bilgilendirmeye çalışacağız.
Sosyal medya, Web 2.0’ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Ayrıca sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür. Sosyal medya ağları, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan internet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedır. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik (İngilizce: UGC-User Generated Content) üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.
Çoğunuz için “geleneksel web tasarımı” bir ölçüde tezat içeren bir ifadedir. Bazı açılardan, web tasarımı geleneksel olamaz çünkü hayatımıza sadece 20 yıl önce girmiştir. Bunun yanında, bu geçen 20 yıl boyunca o kadar hızlı ve o kadar tutarsız şekilde gelişme gösterdi ki, yerleşik bir “geleneksel” dönem tanımlamamın hiçbir yolu yoktur. Böyle bir yol olsa bile günümüzdeki bir web sitesi tanımı geleneksel olarak kabul edilemez çünkü modern web siteleri önceki sitelere kıyasla radikal farklılıklar göstermektedir.
Responsive web tasarım, daha büyük sayfa düzenine sahip siteler, özelleştirilmiş fotoğraflar, gizli ve açılır menüler gibi günümüz trendleri, yüksek kaliteli tasarımlar için yeni normlar getirmiş olup web tasarımında ileriye doğru önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir. Ancak, büyük resme bakıldığında, bu değişikliklere önemli demek zordur ve bunlar internetin ortaya çıkışından beri mevcut olan bir web kullanım sistemine dayanmaktadır. Bildiğimiz şekilleriyle geleneksel web siteleri eskimektedir. Bunun neticesinde, günümüz web tasarımlarının sonu gelecek ve buradan geri dönüş olmayacaktır.
Tweet’leriniz artık daha aranabilir hale geldi.
Google ve Twitter arama motorlarının tweet’leri doğrudan arama sonuçlarında gösterilmesine izin verme konusunda işbirliği yapıyor. Açıklama iki şirket tarafından Salı günü yapıldı. Başlangıç olarak, güncelleme hem tarayıcılar hem de Google’ın iOS ve Android uygulamalarındaki mobil aramalarda görünecek.
Sitenizde paylaşmış olduğunuz içerikler, farklı arama motorları tarafından botlar aracılığıyla tespit edilerek indekslenir. Bu sayede kullanıcıların aramalarıyla birlikte içeriğiniz arama motorlarında görünmeye başlar. Özellikle yeni sitelerde girilen içerikler oldukça uzun süre sonra arama motorlarında görülebilmekteyken, köklü ve eski sitelerde içeriklerin yani sayfaların indekslenme süreleri saniyelerle ölçülebilmektedir. Bunun sebebi ise arama motorlarının yeni sitelere az sayıda bot / örümcek gönderiyor olmasıdır. Yani yeni siteler SEO konusunda henüz başarılı değildir. Ayrıca, arama motoru örümceklerinin bir siteye girmesi için pingleme işlemi de yapılabilmektedir. Bunun anlamı ise, arama motoru örümceklerinin siteye ya da belirlenen sayfaya davet edilmesidir.
Ücretsiz blog hizmetlerinin gelişimi ve gerçekten sağlam alt yapı ile yola çıkışları, şüphesiz blogger olarak nitelendirdiğimiz blog yazarlarının sayısında gözle görülür bir artış sağlanmasına imkan tanıdı. Google gibi büyük firmaların sponsor olduğu ücretsiz servisler sayesinde büyük gelirlere ulaşmayı başarmış yazarların varlığı, yeni bloggerların da sektöre dahil oluşunu hızlandırdı dersek hiç de yanlış bir tespitten söz etmemiş oluruz. WordPress tabanlı gelişim de o denli büyük kitlelere ulaşmayı başardı ki, artık canı sıkılan internet kullanıcılarının değişik başlıklarda oluşturduğu en az 3-4 bloga rastlamak mümkün. Yönetimi kadar, geri dönüşlerin de oldukça zor sağlandığı bu sektörde aslında çoğulcu bir sosyal medya çalışması ile iyi yerlere ulaşmak pek de güç değil.
2002 yılında faaliyete geçen LinkedIn iş sektöründe birçok değişimin yaşanmasına da zemin hazırlamış vaziyette. Öyle ki, ilk başta internet ortamında CV paylaşılmaz tabusunun yıkışını izletti bize. Zamanla yaygınlaşan sosyal medya platformu, bağlantılar ile çalışanların eşleşmesine kadar gelişen bir sektörün inşasına zemin hazırladı. Zaten bu yapısı itibari ile de hali hazırda insanların hizmetinde olan ve milyonlarca kullanıcısı bulunan sosyal medya mecraları arasında sivrilmeye ve premium seviye bir sosyal ağ olmayı başarıyor. LinkedIn hakkında çeşitli araştırmalar yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Sosyal medya etkinliği temeli ile yapılan bu araştırmalar her geçen gün LinkedIn hakkında fikirlerin değişmesine ve olumluya dönmesine zemin hazırlıyor.