Grafik tasarım görselleştirmek istediğimiz düşüncelerin metin ve görseller eşliğinde görülebilir hale gelme sürecidir. Grafik tasarım genellikle dijital ve basılı olmak üzere iki farklı amaç için yapılır. Dijitalde web tasarım, sosyal medya ve reklam tasarımları, banner, logo gibi başlıklar için kullanılır. Grafik çalışmalarının basılı materyallerde kullanıldığı alanlar ise kurumsal kimlik, afiş ve broşür, fatura, kartvizit, tabela, gazete, dergi ve benzeridir. Grafik tasarım görsel sanatların sahip olduğu hizalama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, denge, zıtlık gibi düsturlara uygun olarak hazırlanır. Bu özelliği nedeniyle de grafik tasarım bir sanat ögesi olarak da ifade edilebilir.
Web tasarım, bir internet sitesinin fikirlerin ortaya çıkması, grafik tasarım ve görsel tasarım aşamalarına verilen addır. Web tasarım süreci "bir internet sitesi nasıl olmalıdır" fikri ile başlar, eskizler eşliğinde taslak ve şablonların ortaya çıkmasıyla devam eder, ardından da çizimlerin yapılması ile son bulur. Bu çalışmaları yapanlar üçe ayrılabilir: Kreatif tasarımcılar, yazılımcılar ve yeteneksizler! Yazımızın devamında bu üç grupta yer alan kişileri de detaylarıyla incelemeye alacağız. Web tasarım konusuna meraklıysanız bilmeniz gerekir ki; dizayn kreatif elementlerin bütünü olmalıdır ve yetkin kişiler tarafından yapılmalıdır.
Eğer markanızın bilinirliğini ve kurumsallığını artırmak istiyorsanız logo tasarım konusunda çalışmalar yaptırmalısınız. Bunun nedeni ise, müşterilerinizin sizinle temas ettiğinde ilk olarak logonuza dikkat edecek olmasıdır. Diyelim ki bir toplantıda kartvizitinizi müşteri adayınıza takdim ettiniz. Sizce karşınızdaki kişi ya da kişiler kartvizitte ilk önce hangi alana bakacaklar dersiniz? Evet, doğru bildiniz ilk önce şirket logosu öne çıkacaktır. İşte tam da bu noktada karşınızdakiler sizin ilk puanınızı vereceklerdir ve eğer logo tasarım için pek fazla emek sarf edilmediyse, tebrikler (!) müşteriniz ellerinizden uçup gidecek. Çünkü sonrasında sizin isminize ve bilgilerinize sadece laf olsun diye bakarlar ve akıllarında tasarım konusunda zayıf bir firma olarak kalırsınız. Bu handikapı da kolay kolay artıya çeviremezsiniz. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için şimdiden logo tasarım hakkında fikirler üretmeye başlamalı ya da kreatif ajanslarla iletişime geçmelisiniz.
Firmaların günümüzde hızlı bir şekilde internet mecrasına taşınması ile birlikte web tasarımı da önem kazanmaya başladı. Bunun nedeni ise, web tasarımı sayesinde şirketler kurumsal yapılarını internet ortamında da gösterebiliyorlar. Şöyle de düşünebilirsiniz. Bir holding var ve yıllık cirosu 10 milyon dolar. Ancak internet sitesi eski çağlardan kalma ve hiçbir güncel teknolojiyi barındırmıyor. Örneğin responsive web tasarımı ile yapılmamış. Böyle bir durumda bu şirketi ya da holdingi gerçekte bilmeyen internet kullanıcıları gayet vasat bir işletme olarak düşünebilir. Çoğu zaman da böyle olmakta ve büyük şirketler birçok potansiyel müşterilerini ellerinden kaçırmaktadır.
Arama motoru optimizasyonu ya da SEO olarak kısaca adlandırdığımız terim, internet sitelerinin arama motorlarında üst sıralara çıkabilmesi için yaptıkları çalışmalara verilen addır. CREAMIVE SEO Ajansı olarak bizler de firmalara kurumsal SEO alanında hizmetler ve danışmanlık sunmaktayız. Arama motoru optimizasyonu danışmanlığı hem bireysel kişilerden hem de kurumsal firmalardan alınabilmektedir. Ancak, kurumsal SEO firmaları varken sıradan şahıslardan bu hizmeti almak çok büyük bir risktir çünkü yapılacak en küçük hatalar sitenizin Google tarafından yasaklanmasına yani banlanmasına neden olabilir. Böyle bir durum olursa da, o ana kadar verdiğimiz emekler ve harcadığınız tüm paralar kül olur gider. İşte bu nedenle de kurumsal SEO danışmanlığı hizmeti almanız firmanız açısından daha sağlıklı olacaktır.
Web Tasarım SEO kavramları iç içe geçmiş iki alakalı terimdir. Web tasarım bir internet sitesinin tasarlanması yani oluşturulması sürecindeki ilk faaliyet olarak bilinir. Hatta, firmalar öncelikle istedikleri internet sitesi hakkında fikirler yürütürler ve akıllarında tasarım aşamasını tamamlarlar. Ardında da kreatif web tasarım firmaları ile iletişime geçerek, akıllarındaki internet sitesi için tasarım yaptırırlar. Sonrasındaysa, kaliteli bir alt yapının inşa edilmesi için web yazılım süreci devreye girer. Peki internet sitesi tamamlandı, şimdi sırada ne var? Şimdi sırada SEO çalışmalarına başlamanız gerekiyor. Tüm bu süreçlerin hepsine verdiğimiz ise daha kapsayıcı ve anlaşılır olması adına Web Tasarım SEO olacaktır.
Kurumsal SEO danışmanlığı, kurumsal firmaların Google ve benzeri arama motoru platformlarında daha sık ve üst sıralarda yer alabilmesi için verilen hizmetlerdir. Kurumsal SEO danışmanlığı içerinde; internet sitesinin SEO uyumlu bir yapıya getirilmesi, kullanıcıların sitede rahat bir şekilde gezebilmesine yönelik araştırmalar ve geliştirmeler yapılması, sektör ve rakip analizleri, SEO uyumlu makale ve içerik üretimi, web yazılım ve bazen de web tasarım gibi hizmetler bulunmaktadır.
SEO, İngilizce Search Engine Optimization olarak bilinen Türkçe’de ise arama motoru optimizasyonu ifadesi ile yer edinen bir pazarlama terimin kısaltmasıdır. İnternet sitesi sahibi olan kişilerin ya da firmaların tamamı SEO hakkında az da olsa bir bilgiye sahip olmalıdır ve SEO Nedir? gibi soruları akıllarında sürekli olarak barındırmalıdır. Çünkü SEO konusunda başarılı olamayan siteler, arama motorlarından yeterince ziyaretçi alamazlar ve muhtemel gelirlerinden boş yere feragat etmiş olurlar. SEO nedir sorusunu sorarak bu yazımızda internet sitenizin nasıl daha fazla kişiye ulaşabileceğini sizlere anlatmaya çalışacağız.
SEO çalışması, bir internet sitesinin Google başta olmak üzere tüm arama motorlarında yapılan aramalarda üst sıralarda yer alınabilmesi için yapılan çalışmalara verilen isimdir. Bir site arama motorlarında üst sıralar yer alırsa, daha fazla ziyaretçiye ulaşabilir böylelikle de daha fazla kazanç sağlanması mümkün olur. İşte bu nedenle de SEO çalışması eşittir kazanç diyebiliriz. SEO çalışması ile siteler daha fazla müşteriye ulaşabilir bunun sonucunda da karlılıklarını artırırlar. Bu yazımızda da SEO çalışmaları ile sitelerin Google’da yükselmesine değineceğiz.
Google, bilindiği üzere arama motorları arasında ülkemizde en önemli paya sahip olan firmadır. Yaklaşık olarak arama sektöründe %90’dan fazla paya sahip olmasından dolayı da seo uzmanları ya da seo firmaları, diğer arama motorlarına yönelik SEO çalışmaları yapmaktansa Google SEO çalışması yapmayı tercih etmektedir. Aslında genel olarak arama motorları SEO için kaliteli sayfa, kaliteli site ve kaliteli içerik ve backlink temelinde faaliyet gösterseler de, her arama motoru için farklı kriterler de vardır. Bu SEO kriterleri de genellikle SEO algoritmaları olarak ifade edilmektedir. Kurumsal SEO firmaları ise bu SEO kriterlerine hakim oldukları için kurumsal SEO ihtiyaçlarına en iyi şekilde karşılık verebilmektedir.