Web Tasarım Doğru Mu?
Gerçekte, web tasarım gelişme aşamasında olan işiniz için düşündüğünüzden çok daha önemli olabilir. İnternet üzerinde bir işiniz varsa ziyaretçilerinizin sizin hakkındaki değerlendirmesi her zaman web tasarım çalışmanızdaki ince detaylara dayanacaktır.
Müşterilerin aklı karışıktır. Birkaç büyük markaya zaten güven duymaktadırlar. Durup dururken neden size güvenmeye başlasınlar ki? İlk birkaç saniyede onları yakalayamazsanız, kaçırırsınız.
Nihai durumda, en büyük farkı yaratan en küçük detaylardır. Ancak, güven duyulan bir marka ve gelir elde etmek istiyorsanız bu detaylar dikkatle incelenmeli ve düzeltilmelidir. Bu yazıda amatör tasarımcıların yaptığı sık rastlanan web tasarım hatalarını inceleyeceğiz. Web tasarım becerileriniz sınırlı olsa bile sizin web tasarım işlerinize de sızmış olabilen bu sık rastlanan hataların bazılarını ayırt edebileceksiniz. Eğer bu yazıyı okuyan bir freelance web tasarım uzmanı değil de, web yazılım işleri yaptırmak isteyen bir şirketin yetkilisiyse, sizin için de güzel bir yol haritası paylaşacağız. Okumaya devam edebilirsiniz.
Not: bu yazıda kullanılan örnekler ilgili web siteleri hakkında geri bildirim için özel izin istenen start-up şirketlerdir.
Şablonlara Uygun Olmayan Kullanımlar
Büyük işler için şablon kullanılmasını affedemeyiz ama küçük, işin başındaki start-up şirketler için bunlara olan ihtiyacı anlayabiliyoruz. Ancak, eğer şablon kullanıyorsanız şablonu markanız için özelleştirecek bir web tasarımcı ile çalışmak iyi bir fikirdir. Bu şekilde son derece kaliteli bir ürüne sahip olmanız bile olasıdır.
Önceden tasarlanmış şablonlarla inşa edilen internet sitelerinde sık görülen bir sorun da logo ve web sitesinin geri kalanı arasındaki zayıf görsel bağlantıdır. Logoda internet sitesinin başka herhangi bir yerinde tekrar kullanılmayan renkler ya da sitedekilere uygun olmayan yazı biçimleri olabilir.
Hazır geliştirme paketleri kullanarak tasarruf etmek istiyorsanız en azından şablon kullandığınız bariz olmasın.
Varsayılan Bootstrap Görünümünü Kullanmak
Farklı ama aynı derecede endişe verici bir hata şirketinizin web sitesi için varsayılan Bootstrap tasarımını kullanmaktır. Open Sans kullanarak herkesi kandıramazsınız. Aynı web tasarımı kullanan tüm internet sitelerini birbirinden ayırmak kolay değildir ve bu şekilde markanıza zarar verirsiniz.
Font Awesome kullanmak sitenizin Bootstrap ile inşa edilmesine alternatif bir yaklaşımdır. Tutarlı bir görsel dil ile isteyebileceğiniz tüm temel simgelerin kapsamlı kütüphanesi sayesinde çok önemli popülerlik kazanmıştır. Ve karmaşık ara yüzlere yardımcı bir ilave olarak mükemmel şekilde kullanılabilir.
Elbette ki, uygulamanızın faydaları üç jenerik simgeden daha orijinal olmalıdır. Ana satış noktalarınızı veya agresif fikirlerinizi sergilemek amacıyla neden başka, daha detaylı bir simge seti bulmaya çalışmıyorsunuz – bunu sizin için yapacak bir grafikerle anlaşabilirsiniz.
Tipografi Kontrast Konuları
Yazı tipleri web tasarımcı olmayan çoğu kişinin düşündüğünden daha önemlidir. Sadece “harf” olmalarına rağmen tüm tasarımınızı vezir ya da rezil edebilirler. Bakış açınızı zenginleştirmek için daha önceden yazdığımız Tipografi Marka Yaratmak başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
“Ev yapımı” web tasarımlarında çok karşılaşılan bir sorun başlıklar ve gövde yazı tipleri arasında çok az kontrast olmasıdır. Sadece bazı boyut çeşitlemeleri uygulamak çoğu durumda çare değildir. Başlık yazı tipinizi daha koyu yapmaya ve başlıkların metnin geri kalanından daha önemli olduğunu açık şekilde vurgulamaya çalışın. Bu metnin hiyerarşisine yardımcı olacak ve ziyaretçiye web sitesini incelerken rehberlik yapacaktır.
Koyu Arka Planlar Kullanmak
Arka planlar web sitenizin en büyük kısmını kaplar bu nedenle onu ne kadar dikkatli seçerseniz o kadar iyidir. Web sitesi arka plan konusunda ne kadar başarılı olursa, sayfanın temelinin de o denli güçlü olacağını unutmamalısınız.
Web Tasarım ve Siyah Renk
Hatırlanması gereken bir kural olarak tamamen siyah internet siteleri profesyonel şekilde tasarlanmadıkça hemen hemen asla iyi gözükmezler. Renklerin Web Sitelerindeki ve Ürünlerdeki Etkisi başlıklı yazımızdaki Web Tasarım Siyah Renk konusuna da göz atabilirsiniz.
Beyaz güvenli bir seçimdir ama daha fazla tasarımcı çok açık gri kullanmaktadır. Gri ne kadar koyu olursa siyah harflerin bu arka planda okunmasının o kadar zor olacağını bilin. Web tasarımı açık tutmak için gride siyahın %15 altında kalması en iyisidir.
Birden Çok Eyleme Davet (Call To Action)
İnternet sitenizdeki her sayfaya eklenmiş tek bir ana davet olmalıdır. Kendilerine tamamlamaları gereken tek bir eylem sunmadığınızda ziyaretçilerin kafası karışır. Bir karar vermeleri ve bu yönde hareket etmeleri muhtemelen daha fazla zaman alacaktır. Çok fazla çaba göstermeleri gerektiğini düşünürlerse sayfadan ayrılabilirler bile. Örneğin, bizim SEO Paketleri veya Sosyal Medya Hizmetleri bannerlarımızı fark ettiniz mi? Ettiyseniz ve aklınızda bir şeyler uyandıysa, doğru yoldasınız.
Eyleme davetleri (Call to Action) olabildiğince azalttığınızdan emin olun. İnsanların fazla düşünmeden eyleme geçmesini kolaylaştırın. Konu ister bir kayıt ol butonu ister bir plan seçimi olsun geri kalan seçenekleri daha silik ve sevimsiz hale getirerek ziyaretçilerin yapmasını istediğiniz eylemi grafiksel olarak vurgulayın.
Hizalama ve Boşluk Sorunları
Boşlukların ayarlanması zordur. Elemanlar etrafında yeterli ama çok fazla olmayan boşluklar bırakılması muhtemelen tasarımın çözümlenmesindeki en zor kısımdır. Ama birkaç kuralla basitleştirilebilir. İlk olarak, elemanların uygun şekilde gruplandırıldığından emin olun, ikinci olarak bu gruplar etrafında yeterli boşluk bırakın.
Profesyonel Olmayan Metinler
Evet, yazmak zordur ama internette hedefinize ulaşmak için gereklidir. Özellikle, bir şeyler satmaya çalışıyorsanız metinlerin anlaşılması kolay olduğundan ve bir düzeltmek tarafından kontrol edilerek yazım hatalarının giderildiğinden emin olmalısınız.
Çoğu zaman internet sitelerinde sadece tasarımın prototip aşamasında yer tutması amacıyla yerleştirilmiş izlenimi veren zayıf cümlelere rastlıyoruz. Site yayınlanmaya başlamadan önce tüm metni başka bir kişiye okutmak iyi bir fikirdir.
Böyle bir sayfa mı gördünüz, hemen o sayfayı terkedin. Çünkü o sayfa henüz oluşmamış bile diyebiliriz.
Web Tasarım Okunabilirlik Konuları
Eğer metinler okunamıyorsa ne kadar iyi olurlarsa olsunlar işinizi kurtaramazlar. Birçok minik detay metninizin nasıl okunduğuna zarar verebilir ve bunun sonucu olarak şirketinizin nasıl algılandığını etkileyebilir.
Çok küçük satır yüksekliği, küçük ve okunamayan yazı tipleri veya arka plan ve metin arasında çok az kontrast gibi sorunları çözme konusunda dikkatli olun. Bunlar çoğu insan için okuma zorlukları çıkarmasa da sadece bu sorunların web sitenizde bulunduğu gerçeği bile web sitenizi çok daha az profesyonel gösterir. Facebook’ta okunabilirlik sorunları olduğunu düşünebiliyor musunuz?
Tutarsızlık
Marka çalışmalarınız ideal durumda son derece tutarlı olmalıdır. İster sosyal medya, ister Facebook reklamları ister çevrim dışı ortamlar olsun yöneldiğiniz her yerde müşterileriniz markanızı hemen tanıyabilmelidir.
Ama bir adım geri atalım ve ilk olarak web sitenizin kendisi ile tutarlı bulunduğundan emin olalım. Gövde metni yazı tipinizi gölgeleyen varsayılan madde imi stilleriniz var mı? Logonuzun renkleri web sitesinde kullanılanlar ile aynı hex değerlerine sahip mi? Her yerde aynı tonu mu yoksa “yeterince benzer bir şeyleri mi” kullanıyorsunuz? Çoğu durumda, sadece CSS dosyalarınızı düzenli olarak tutmak ve tüm gereksiz kodları silmek bu tutarsızlık sorunlarına çözüm sağlayacaktır.
Trend Dışı Web Tasarım
İster beğenin ister beğenmeyin artık taklit nesnelere elveda diyoruz ve gradyan ve gölgeyi halen yoğun şekilde kullanan her web sitesi demode görünmektedir. Bazı 3D efektleri ara sıra kullanabilirsiniz ama yaratıcı seçeneklerinizi düz tasarım ilkeleri içinde sergilemek en iyisidir.
İşte bir dizi farklı start-up şirkete ait web sitesini analiz ederken karşılaştığım sık görülen 10 sorun. Sizler de kendi sitenizi bu ipuçları ışığında yeniden değerlendirmek isteyebilirsiniz.