Başlıklar Ziyaretçilerinize Yol Gösterir
Blog başlığı hem blogunuzda gezen ziyaretçilere yol gösteren bir ibare olacaktır hem de arama motorlarına yönelik sizi üst sıralara getirebilecek önemli bir araç. Örneğin sitenizde gezen kullanıcı sağ menüden ya da ana / orta kısımdan ne tür yazılar yazdığınıza bakıyor diyelim. Burada ziyaretçinizin dikkatini çekmelisiniz ki yazdıklarınızı okumasını sağlayın. Muhteşem bir içerik hazırlamış olabilirsiniz. Tam da ziyaretçinizin aradığı ve hatta bu hiçbir yerde bulamadığı bir içerik de olabilir. Ancak, siz o kişiyi o başlığa tıklatamıyorsanız, sizin için büyük bir kayıp olacaktır çünkü hedefinize ulaşamadan o ziyaretçiyi kaybetmiş olursunuz. Ziyaretçi de farklı alternatifleri aramaya devam eder. Yani, artık o kişi rakiplerinizin ziyaretçisidir, sizin değil!
Blog Başlıklarının SEO’ya Etkisi
Üst kısımda sitenize hali hazırda gelmiş olan kişilerden bahsettik. Peki, ya sitenize henüz gelmemiş potansiyel misafirleriniz ne olacak? İşte onlar da başarılı bir SEO çalışması sayesinde sitenize gelebilirler. Bu başarının en büyük etkenlerinden bir tanesi de blog başlıklarıdır. SEO konusunda az da olsa bir bilginizin olduğunu var sayarsak, Google bir sayfanın içeriğini en iyi başlığının yansıttığını bilir. Öyle ki, internet kullanıcıları da bunun en iyi şekilde farkındadır. Gelin şimdi hemen beraber düşünelim. Ders notu arayan bir öğrencisiniz, ve 2015 Matematik ders notu diye Google’da arama yapıyorsunuz. Karşınıza gelen listeden Felsefe Tarihi 2009 ders notları başlıklı bir siteye tıklamazsınız. Tabii, belki Felsefe tarihi ders notlarına da aynı anda ihtiyacınız olabilir ama bu %1 ihtimalden fazla mıdır? Bizce kesinlikle kayda değer bir oran olmayacaktır.
Başlıklar içinde anahtar kelimelerden en az birine yer verilmesi, URL oluşturulurken tarih ve gün gibi kodlarla birlikte başlığın da kullanılması faydalı olacaktır. Bunlar iki ayrıntı olarak blog başlıklarının kullanımında özen gösterilmesi gereken konulardır. Küçük bir tavsiyede de bulunmak isteriz. Eğer, bir yazı için birden fazla anahtar kelimede üst sıralara çıkmak istiyorsanız, en önemlisiniz başlığınızda kesin olarak kullanın. Diğerlerini ise etiket olarak yazınıza ekleyin ki onlarda Google’a sinyal göndersin ve sizin yazınız için o etiketlerin önemli olduğunu iletsin.
Ziyaretçiyi Tıklamaya Teşvik Eden Numaralar
Google için yukarıdaki ders notu arama durumu da tamamıyla geçerlidir. Yukarıdaki örnek aslında artık pek mümkün değildir çünkü Google insanların ne aradığını çok iyi şekilde anladığı için karşılarına çok daha alakalı sonuçları çıkartmaktadır. Ancak, yine de bazı durumlarda siz kullanıcıları tıklamaya teşvik eden numaralar yapmalısınız. Şimdi size 1 dakikalık vakit tanıyalım ve birlikte düşünelim. Sizce yukarıdaki örnekteki gibi arama yapan bir kişiyi sitemize gelmesi için nasıl teşvik edebiliriz? Başlığımız ne olabilir?
Evet, düşünüyoruz.
Düşünmeye devam ediyoruz…
Evet, hala düşünüyoruz, henüz 1 dakika olmadı değil mi?
Tamam, şimdi süre bitti. Haydi başlayalım ve fikirlerimizi karşılaştıralım.
SEO’ya Uygun Başlık Tavsiyeleri
Dersi Geçme Garantili Matematik Ders Notları 2015: Ufak bir numaradır ancak çok da etkili olabilir. Çünkü öğrencilere bir vaat sunuyorsunuz ve bu da onlar için bir hayli cazip olacaktır. Eğer ki vaatleriniz gerçekse, değmeyin keyfinize. Çünkü o ziyaretçiler artık sitenizin müdavimi olacaklar ve diğer benzer ihtiyaçları için de direkt olarak sizin sitenize geleceklerdir. Bu da markalaşma yolunda sizin için muhteşem bir fayda sağlar.
Üniversite Matematik Ders Notları 2015: Hedef kitleniz üniversite ise, bunu net bir şekilde ifade etmeniz faydalı olacaktır. Hem lise ya da orta okul öğrencileri sitenize boş yere gelmezler, hem de gelen kişiler (sizin hedef kitleniz olan kişiler) sitenize katkı sağlar. Eğer, alakasız kişiler sitenize gereksiz yere gelirler ve hemen çıkarlarsa, sayfanızın sırası Google’da yavaş yavaş düşüşe geçecektir. Ne kadar aradığını bulacak olan kişiler sitenize gelirse, onlar da SEO konusunda ciddi manada size pozitif etki sağlayacaktır.
2015 Bahar Dönemi Matematik Ders Notları: Eğer, bahar dönemindeyseniz içeriğinizin güncel olduğu fikrini ziyaretçilere aşılayabilirsiniz. Böylelikle sizi tercih etme şansları artacaktır çünkü sizin içeriğinizin güncel olma ihtimali diğerlerine göre daha fazladır. Belki de diğerleri 4 sene öncesinin ders notlarıdır, kim bilir?
Bu örnekleri yüzlere çıkartabiliriz. Ancak, her şeyden önemlisi, ziyaretçilerinizi çok iyi tanımalısınız. Onların ne istediğini ve onlara neler sunabileceğinizi bilirseniz, siteniz ziyaretçiler için faydalı bir mecra olacağından dolayı SEO ve Google’da yükselme konusunda başarılı olursunuz. Aksi takdirde, Google’da yükselmeyi ve SEO başarısını unutmalısınız. Çünkü Google sitenizin, ziyaretçilere fayda sağlamadığını düşünür ve sizin yükselmenize mani olur.
Kısa ya da Uzun SEO Başlıkları
Blog sahipleri, tüm içeriklerinde oluşturacakları başlıklar için iki tutumdan birini tercih ederlerse, sabit kitleleri için elverişli bir ortam yaratabilirler. Belki bir veya iki kelimeli, kısa; ancak üstte belirttiğimiz özellikleri sağlayan başlıklar tercih edilebilir, belki de daha cümle yapısında olanlar. Örneğin İstanbul’a ilişkin bir gezi yazısının başlığı “İstanbul Gezisi”, “İstanbul Notları” gibi olabilecekken, sadece “İstanbul” ya da “İstanbul Gezimden Kalan Hatıralar”, “Baharda İstanbul Başka Oluyormuş” gibi de olabilir.
Burada, başlıkların kısa olmasını SEO için dezavantaj olarak görebiliriz çünkü 60 karakterlik bir hakkınız var. Bunu en verimli şekilde kullanıp, hem üst sıralara çıkmanız gerekmekte hem de başlığı gören kullanıcının sitenizi dikkate değer bulup tıklaması gerekmektedir. Sektörümüzden örnek verecek olursak; Web Tasarım firmaları arasında birçok farklı alternatif görülmektedir. Şu anda Google’da web tasarım şeklinde bir arama yaparsanız, bizi 3. sayfanın başında ya da 2. sayfanın sonunda görürsünüz. Yani 15 ile 25 arasında değişen bir sıralamaya sahibiz.
Google’da web tasarım şeklinde arama yapıp ya da bu linke (arama linki) tıklayarak sıralamayı görebilirsiniz. Muhtemelen de CREAMIVE Web Tasarım Ajansı SEO Web Yazılım – İstanbul şeklinde bir başlığa sahibizdir. Eğer, bulamazsanız, bir önceki ya da sonraki sayfaya da bakabilirsiniz. (Sizden ricamız sitemize tıklayarak biraz sitemizde gezinmeniz yönünde olacaktır :)) )
Ticari İşletmeler İçin: Hangi Şehirdesiniz?
Web tasarım aramasında karşınıza çıkan başlıkta hem markamızdan bahsediyoruz, hem de yaptığımız işlerden. İşte bu kadar basit. Bir de son olarak hangi şehirde olduğumuzu ekliyoruz çünkü Konya web tasarım firmaları ile iletişime geçmek isteyen kişilere hem uyarı hem de bilgi mahiyetinde bir belirteç eklemek iyi olacaktır. Aynı zamanda İstanbul web tasarım firmaları arayan ziyaretçilere de doğru adresin biz olduğunu göstermemiz gerekir. Ayrıca, Google da İstanbul‘da olduğumuzu anlayacağı için İstanbul’dan arama yapan kişilere bizi daha üst sıralarda gösterecektir.
İstanbul üzerinden bir başka örnek daha verecek olursak, eğer siz Pendik‘te (Anadolu yakası) çilingir arıyorsanız, Google’da yaptığınız aramalarda da karşınıza Pendik civarındaki çilingirlerin gelmesini istersiniz. Eğer ki karşınıza Avrupa yakasından çilingirler gelirse ve siz de hangi ilçede olduğunu bilmeden tıklarsanız; siteye girdiğinizde aslında vakit kaybı yaşadığınızı görürsünüz. Hemen bir geriye giderek, başka alternatiflere tıklarsınız. İşte böyle durumlarda ilk tıkladığınız site için büyük bir dezavantaj olur çünkü Google bilir ki, siz o siteden verim alamadınız ve hemen başka alternatiflere gittiniz. Kısa süre içerisinde çok sayıda böyle bir durum yaşanırsa, hangi en son hangi siteye tıklanılıyorsa ve vazgeçilmiyorsa, o site Google aramalarında yukarıya doğru çıkar. Çünkü Google tarafından en faydalı olan sitenin o olduğu düşünülür ve ziyaretçilerine daha iyi hizmet vermek isteyen Google’da hemen o siteyi yukarıya taşır.
Alt Başlıklar Önemlidir, Çünkü…
Alt başlıklar da en az yazının ana başlığı kadar önemlidir çünkü Google’a içeriğinizin hangi konulardan oluştuğunu söyleyebilmeniz için uygun alanlardır. Google, başlık kadar alt başlıklara da önem verir. Öyle ki, bazı aramalarda sitenizin ya da yazının ana başlığı yerine alt başlıklarınızdan bir tanesini gösterir ve sıralamalara sizi alt başlığınıza göre de dahil edebilir. Bu da artık alt başlıkların da ana başlık kadar önemli olduğunu gösteren bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
Blog kodlarıyla ilgilenenler bu tip başlık tercih ettiklerinde daha avantajlı bir konum elde edebilirler. Kodlarla (title, h1 ve benzeri) arası iyi olmayan kullanıcılar bile doğru başlığın yararını görecektir. İçerikle uyumlu olması durumunda arama motorlarında öncelik edinilmesi kaçınılmaz bir sonuçtur.
Sizin de bu konulardaki tecrübelerinizi öğrenmek isteriz. Eğer, farklı bir düşünceniz varsa ya da ekleme yapmak isterseniz lütfen yorumlarınızı bir alt kısımdan tüm okuyucularla paylaşın. Görüşmek üzere, hoşça kalın.