Bootstrap ilk yayınlandığı Ağustos 2011’den itibaren web tasarım ve geliştirme dünyasında popülerlik kazanmıştır. Tamamen CSS temelli stil sayfalarından, formlar ve diğer bazı bileşenlerle el ele giden Javascript pluginler, araçlar ve simgeler içeren çok sayıda yeni özelliğin eklendiği güçlü, mobil öncelikli, responsive bir front-end framework’üne giden süreçte Bootstrap’ın çok yol kat ettiği söylenebilir.
Bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla, Bootstrap 5, henüz tamamlanmamış ve üretim için uygun olmayan alfa sürümündedir. Bu sürüm önemli değişiklikler getiriyor. Çok sayıda yeni özellik ve özelleştirme seçenekleri eklenmiştir.
Web tasarım her zaman somut ve gözle görülür bir sanat değildir. İncelikli, kullanılabilir ve çoğunlukla tanımlanamazdır. Basitçe, iyi tasarım genellikle görünmezdir.
Konuyu biraz daha açarsak – görünmez tasarım projelere katmanlar, saydamlıklar veya gizli anlamlar eklemek değildir. Kullanıcıya yönelik olarak işlevsel ve görsel şekilde mükemmel projeler ortaya çıkarmaktır.
Google Developer ekibi yakın zaman önce Material Design Lite, ya da kısaca MDL, adı verilen Materyal Tasarım sitillerinde bir bileşenler kütüphanesi yayınladı. Bu kütüphane butonlar, formlar ve gerçekten isteyebileceğiniz diğer her şey gibi çeşitli web tasarım bileşenleriyle dolu bir kütüphanedir. Kullanılmasını son derece esnek hale getirmek için bu kütüphanenin framework-agnostik olmasını düşünülmüş. İlave olarak, önemli faydalarından biri “standartlara uygun CSS, HTML ve JS” ile geliştirilmiş olmasıdır. Şu ana kadar gayet iyi.
Kendi web sitenizi inşa etmek ya da web tasarım çalışmaları yapmak para sıkıntısı olan girişimciler için iyi bir fikir gibi gözükebilir. Start-up şirketiniz büyümeye başladığında ve bu tür konular için artık endişelenmenize gerek kalmadığında personelinize bir web tasarımcı dahil edebilirsiniz.
Bir web tasarım profesyoneli değilseniz belirli bir marka için mükemmel yazı tipini seçerken ne kadar zaman, çaba ve para harcandığını öğrenmek sizi şaşırtacaktır. Örneğin; Coca Cola, IBM, Microsoft veya Google gibi büyük şirketler tercihlerini varsayılan bir yazı tipinden yana asla kullanmazlar. İşin aslı bu şirketlerin çoğu kendi markaları konusundaki farkındalığı arttırmak için tipografiyi yeniden keşfederler.
O halde markanız veya işiniz için mükemmel yazı tipini seçerken nasıl hareket etmelisiniz? İlk işiniz daha geleneksel olduğu kabul edilen yazı tipleri ile daha modern yazı tipleri arasında bir seçim yapmak olacaktır.
İşlerinizin sonunda işlerinizin benzer görüneceğinden ve eski web tasarım çalışmalarınıza benzemeye başladıklarından hiç kaygı duydunuz mu? Özellikle de düzenli olarak şablonlardan web tasarım yapıyorsanız bunun olduğuna iddiaya girebiliriz. Pekala, işte iyi haberler – yaratıcılığınızı asla kaybetmemenizin ve buna rağmen müthiş web tasarımları hızla ortaya çıkarmanızın yolları var. Bu yolları gelin birlikte daha yakından inceleyelim.
Bu yazımızda liselerde web tasarım bölümü konusunda bilgiler vereceğiz. Şunu öncelikle belirtmek isteriz ki, liselerde web tasarım bölümü ne yazık ki yoktur ancak kısmen de alakası olan bölümler mevcuttur. En çok alakalı 2 bölüm ise “Sanat ve Tasarım” ve “Bilişim Teknolojileri” bölümleridir. “Ahşap Teknolojisi (Mobilya ve İç Mekan Tasarımı)” ve “Grafik ve Fotoğraf” bölümleri ise kısmen de alakası olan bölümlerdir. Ayrıca, sonraki yazılarımızda üniversitelerde web tasarım bölümü konusuna da değineceğimizi şimdiden belirtmek isteriz.
Sosyal medya mecralarıyla çok uğraşıyorsanız, her platformun yüklediğiniz fotoğraflar için farklı boyutlar gerektirdiğini bilirsiniz. Bu boyutlar, ister Facebook kapak fotoğrafı veya Google Plus kapak fotoğrafı isterse Twitter başlığı ya da diğerleri olsun, belirli bir konum ya da yer için en iyi görünen fotoğrafları oluşturabilmenizi sağlar.
Bunu manuel şekilde yapmak anlamsız bir çabadır çünkü günümüzde resimlerinizi sosyal medya sitelerinin tümü için olmasa bile birçoğu için uygun boyut ve ölçülere getirebilmenizi sağlayan çok sayıda araç vardır. Daha yüksek çevrimiçi sosyal katılım için resimlerinizi daha iyi yönetmenize yardımcı olacak 10 harika araç aşağıda tanıtılmaktadır.
Teknolojinin gelişmeye devam etmesiyle birlikte Web Tasarım alanında da birçok yenilikle karşılaşmaktayız. Daha etkin ve fonksiyonel bir web sitesi için, günümüz trendlerinden uzaklaşmamaya özen göstermeliyiz. Web tasarım sektörü devamlı gelişmekte olan ve görsel sunumun ön planda olduğu bir sektördür. Bunun için modaya ayak uydurmak bir kat daha önem taşımaktadır.
Özellikle 2015 yılında tercih edilen web tasarım trendleri önem taşıyor. Unutmayın ki bu sektör daima ileriye dönük, yenilikçi ve dinamik olmayı gerektirir. Bunun için zamanı doğru şekilde değerlendirip trendleri bir ucundan yakalamak gerekir.