Mobil Ticaret - Çok Satılabilecek 3 Ürün Kategorisi

Mobil Ticaret`te Masaüstü`ne Göre Daha Çok Satılabilecek 3 Ürün Kategorisi. Mobil ile Masaüstü için kullanıcı davranışlarına yönelik kısa analiz.

Mobil Ticaret - Çok Satılabilecek 3 Ürün Kategorisi

Mobil Ticaret beklediğimizden ya da tahmin ettiğimizden çok daha hızlı gelişmiş ve hızla büyümüş olabilir. Ancak, mobil ticaret düşünenler bu makaleyi daha dikkatli okumalılar. Öyle ki, mobil ticarette masaüstü cihazlara göre daha çok satılabilecek 3 farklı ürün grubuna değineceğiz.

Türkiye`de her geçen gün mobil internet kullanım oranı artışını sürdürüyor. Öyle ki, 2014 yılında Türkiye`de 3G kullanan kullanıcı sayısı 50 milyonu geçmiş bulunuyor. 2008 senesinde 65,8 milyon kişi 2G yani standart GSM abonesiydi. İlk defa 3G ile tanıştığımız 2009 senesinde 2G abone sayısı 55,7 milyona gerilerken 3G abone sayısı 7,1 milyon oldu. 2010 senesinde ise 2G abone sayısı 42,4 milyon, 3G abone sayısı da 19,4 milyon oldu. Rakamların da gösterdiği üzere 2008 senesinden sonra 2G abone sayısı düşüşe geçerken, 3G abone sayısı düzenli olarak artmaya başladı. Ancak, bir alt görselde de görüldüğü üzere sadece 2008-2010 seneleri arasında mobil müşteri sayısı azalıyor ve ardında toplam GSM müşterisi sayısı artışa geçiyor.

2014 Türkiye Mobil Penetrasyon

2014 Türkiye Mobil Penetrasyon

Görüldüğü üzere Türkiye`de 3G Kullanım Oranı her geçen sene hızlı bir şekilde artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri olarak ise, akıllı telefonların ve sosyal medya mecralarının Türkiye`de çok hızlı popülerleşmesi olarak gösterilebilir. 3G abone sayısı ile mobil internet kullanıcı sayısı ise birebir uyuşmamaktadır.

2014 Türkiye 3G ve Mobil İnternet Kullanıcı Sayısı

2014 Türkiye 3G Mobil İnternet Kullanıcı Sayısı

İstatistikler de gösteriyor ki Türkiye`de mobil internet kullanımında artış hep pozitif yönde ilerliyor. Öyle ki, 3G kullanan ancak henüz mobil internet kullanımına başlamamış da çok büyük bir kitle bulunuyor. Hal böyle olunca da, Türkiye`de mobil internetin geleceği çok ama çok parlak görünmektedir.

Mobil intenet hakkında çok kısa istatiklerle yazımızın girişini tamamladık. Bir sonraki yazılarımızda ise bu konulara çok daha fazla değineceğimizi şimdiden belirtmek isteriz. Şimdi ise asıl konumuza kısaca geri dönerek yazımızı tamamlayabiliriz.

Mobil`de Daha Kolay Satılabilecek Ürünler

Mobil ticarete yatkın olan bu ürün grupları hangileri olabilir dersiniz?

Kitaplar, müzik ve video oyunları.

Evet, bu üç ürün grubundaki ürünler mobilden satışa daha uygun görünürler. Bir başka değişle, dayanıklı ve bozulmayan ürünler olarak da adlandırabiliriz. Ayrıca, bu ürünlerin seçenekleri yani varyasyonları yoktur. Bir kitabın ya da şarkının rengini veya boyutunu seçme derdiniz neredeyse hiç olmaz. Böylelikle, bu ürünleri saatler boyunca incelemenize ya da size uygun olup olmayacağına karar vermek zorunda kalmazsınız.

Bir de elbise ya da kazak aldığınızı düşünün. Kıyafetin ölçüleri görseldeki gibi mi? Acaba kalıpları bana uygun mu? Mor rengi gerçekten de buradaki gibi mi yoksa farklı ışıklarda kötü mü görünür? Kumaşı nasıldır? Bir çok soru aklımızda canlanıyor olmalı. Ayrıca, bu ürünlerin görsellerini büyüterek muhtemelen de tek tek detaylarıyla inceliyor olabiliriz. Bunun yüzden de, ürünlerin siparişleri konusunda mobil cihazlara göre daha büyük ekranlara sahip olan bilgisayarlar daha avantajlı olacaktır. Ancak; video oyunlarında, şarkılarda ve kitaplarda bu süreç hiç sancısız tamamlanabiliyor.

Bir şarkıyı indirmek istediğinizde ismi bellidir ve seçeneği (remixleri vs. hariç) yoktur. Şarkıyı söyleyen ve şarkının ismi, işte bu kadar. Bir kitabı satın almak istediğinizde de durum hiç farksızdır. Arama motorlarından ya da güvendiğiniz bir e-ticaret sitesinden aramanızı yaparsınız. Kitabı bulur ve belki de fiyat araştırması yapar hemen siparişinizi verebilirsiniz. Burada Arama Motoru Optimizasyonu devreye giriyor ve potansiyel müşterilerinize ulaşmanızda çok önemli bir etken oluyor. Bu yazıda çok fazla detaylarına girmeyecek olsak da, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) konusuna önem verildiğinde, mobil cihazlara yönelik optimizasyonların da yapılması elzem bir durum olacaktır. Bunların yanı sıra, bir başka bakış açısı da bir alt kısımda yer alacak.



Mobil Alışveriş - İnternetten Alışveriş Yapılan Cihazlar

Cihaz sahiplerinin belirtilen ürün ya da hizmetleri satın alma oranlarını alt kısımdaki tabloda bulabilirsiniz.

Online Alışverişte Kullanılan Cihazlar
Alınan Ürün / HizmetCep TelefonuTabletMasaüstü
Kıyafet / Aksesuar%28%47%56
Elektronik%21%41%49
Yiyecek%11%23%21
Tıbbi Ürünler / İlaçlar%9%18%19
Hisse Senedi / Tahvil / Yatırım%6%15%13
Etkinlik / Sinema Bileti%15%34%43
Oyun / Oyuncak%11%34%32
Tatil Hizmeti / Rezervasyon%10%33%56
Kişisel Bakım%9%13%23
Müzayede Ürünleri%14%26%23
Yardım Kuruluşu Bağışları%10%15%15
Kitaplar%13%45%41
Müzik%17%41%35
Video Oyunları%16%33%25
Diğerleri%13%14%15
Üstekilerin Hiç Biri%24%4%2

Mobil cihazları alışveriş yapma aracı olarak kullanmak ayrı bir şey, mobil cihazları alışveriş yapmak için kullanmak ayrı bir şeydir. Cep telefonları üzerinden yapılan alışveriş sayıları her geçen gün artmasına rağmen, hala kullanıcılar bilgisayar ya da dijital tabletler ile alışveriş yapmaya yatkın görünüyorlar. Örneğin; bilgisayar kullanıcılarının %41`i bilgisayarları aracılığıyla en az bir kitap siparişi vermişken, cep telefonu kullanıcılarının yalnızca %13`ü telefonları üzerinden bir kitap siparişi veriyor. Cep telefonu operatörlerinin çoğunluğu hatta neredeyse tamamı müşterilerinin çok basit bir SMS ile hayır kurumlarına bağış yapabilmelerine olanak sağlıyor. Bilgisayarlar ve cep telefonları arasındaki bu büyük fark sizin için de sürpriz olmamalıdır çünkü hizmet sağlayıcılar bu kategoride çok iyi opsiyonları müşterilerine sunmuşlar. Sektör önderleri belki de hayır kurumları örneğindeki gibi bu farkı diğer kategorilere de yansıtabilirler. Müşterilerine sadece bir profil ya da hesap oluşturarak, basit bir -tek tık- ile yapılabilecek bir çok alternatif ile mobil cihazlarda bu avantajın yararlarından faydalanılabilir.

Bu konuda önümüzdeki günlerde daha fazla paylaşımlarda bulunacağımızı ve konuyu derinleştireceğimizi belirterek yazımıza son veriyoruz. Yeni bir yazıda tekrar görüşmek dileğiyle.

tarihinde E-Ticaret, Mobil kategorilerinde yazdı0 yorum

Sosyal Medyada Paylaşmak İster Misiniz?
Bizi Takip Etmek İster Misiniz?

Her gün sosyal medya, web tasarım, dijital dünya ve SEO konularında yazılar paylaşıyoruz. Siz de bu yazılardan haberdar olmak isterseniz, bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ya da e-posta adresinizi girerek günlük haberleri alabilirsiniz.

Fikirlerinizle Bu Yazıya Katkı Sağlayabilirsiniz

Yazımız hakkında aklınıza bir şeyler mi geldi? Yoksa, eklenebilecek kısımlar olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Lütfen, yorumlarınız sayesinde bu yazıyı geliştirmekten çekinmeyiniz. Alt kısımda yer alan yorum ekleme alanını değerli fikirlerinizi eklemek için kullanabilirsiniz.

Creative Media

Creative Media

CREAMIVE, Creative ve Media kelimelerinin birleşimiyle 2010 yılında dünyaya gelmiş ve sözlüklere (en azından şimdilik arama motorları sözlüklerine) hızlı bir şekilde yerleşmiştir.

Bu hesap altında paylaşılan yazılar ise genellikle ekip arkadaşlarımızdan birkaç kişinin ortak olarak yazdığı ya da düzenlediği yazılar olacaktır.

İlgili Yazılar
Kullanıcı Dostu Mobil Uygulama Deneyimi Nasıl Tasarlanır?Kullanıcı Dostu Mobil Uygulama Deneyimi Nasıl Tasarlanır?
Mobil Uyumlu Web TasarımMobil Uyumlu Web Tasarım
Responsive Web Tasarımının 12 FaydasıResponsive Web Tasarımının 12 Faydası
E-Ticaret Siteleri İçin Doğru Tanıtım SeçenekleriE-Ticaret Siteleri İçin Doğru Tanıtım Seçenekleri
Sosyal Medyanın ÖnemiSosyal Medyanın Önemi
E-Ticaret Sitesi Açarken Sektör KararıE-Ticaret Sitesi Açarken Sektör Kararı
Yorum Yapalım
Arama Kutusu
Kategoriler
E-Posta Aboneliği

Yazılarımızı takip etmek ister misiniz?

creamive kreatif fikirler web tasarım ajansı