CREAMIVE Pazarlama ekibi, Pazarlama Reklam Blogu ile dijital dünyadaki pazarlama olaylarını paylaşıyor ve pazarlama hakkında tecrübeleri aktarıyor.
Bu yıl dijital reklamcılık sektörü için zor bir sene oluyor çünkü bot trafiği (NHT) ve reklam sahtekarlığı gibi sorunlarla başa çıkılması gerekiyor. Sahte gösterimlerin ve sahte tıklamaların getirdiği sorunların başında da çoğu durumda bu sahtekarlıklar gerçeklerinden ayrılamıyor ve gerçek tıklama gibi görünebiliyor. Böyle olunca da site gelirleri düşmeye başlıyor, yani kurunun yanında yaş da yanmış oluyor. Pazarlama ve satış çalışmaları, hatta kampanyalar açısından baktığımızdaysa, e-ticaret sektörüne yani internetten satış yapan mağazalara bu konu çok büyük dezavantaj ve zarar olarak yansıyor. comScore bu konuyla alakalı bir araştırma yaptı ve en kötü performansa sahip olan kampanyaların aslında en çok bot trafiği olan kampanyalar olduğunu ortaya çıkarttı.
Sosyal medya etkin kullanıldığı vakit en faydalı reklam seçenekleri arasında gösterilebilir. Doğrudan hedef kitleye ulaşmanızı sağlayan bu ağ, alanında uzman kişiler vasıtası ile gerçekleştirilen reklam kampanyaları büyük kitlelere hitap etmeyi başarıyor. Akıllı telefonun varlığı ve günümüzde her insanın neredeyse akıllı telefon vasıtası ile internette sörf yapma fırsatı elde ettiği düşünülürse sosyal ağ tabanlı bir reklam çalışmasının önemi daha iyi anlaşılacaktır. Ne yazık ki sosyal ağ denilince birçok arkadaş tarafından durum, Facebook mecrasından ibaret sanılsa da gelişmiş olanakları sayesinde neredeyse her sosyal ağ bir pazarlama tekniği olarak değerlendirilebilir. İşte bu rehberimizde hangi sosyal ağları, pazarlama aşamasında etkin olarak kullanabileceğinizi anlatmaya çalışacağız.
Bu yazımızda blog, haber, duyuru, hakkımızda yazısı vb. türlerde içerikler oluştururken nelere dikkat edebileceğinizi ve içeriklerin nasıl daha dikkat çekici bir hale gelebileceğini paylaştık. Bu 3 başlıklı yöntemleri deneyerek sizler de içeriklerinizin daha etkili olmalarını sağlayabilirsiniz.
Facebook günümüzde en çok tercih edilen ve en aktif kullanılan sosyal ağlardan birisi konumundadır. Akıllı telefon kullanımının artması ve cihazların gelişimine paralel olarak, Facebook’u düzenli olarak kullanan insan sayısında gözle görülür bir artış olduğundan istatistiklere dayanarak gönül rahatlığı ile söz edebiliriz. Bu popülariteyi fark eden Facebook yöneticileri ve global firma yöneticileri, en kullanışlı ve en fonksiyonel reklam ağını ortaya çıkarmak için adeta el ele verdi. Dilediğiniz hedef kitleye, coğrafyaya, yaş aralığına ve zevkine hitap etmeyi başaran Facebook reklamları günümüzde yatırımcılar veya girişimler için en uygun ve en mantıklı reklamlar arasında yer alıyor. Sosyal medya ajansı ile ortaklaşa hazırladığınız reklam kampanyası, gayet iyi sonuçlar ile sizlere muhteşem bir geri dönüş sağlayabilir. Ancak bunun için kaliteli bir sosyal medya ajansı ile çalışmanız şart. Bu rehberde, Facebook pazarlama işlemi sırasında yapılan hatalardan bahsederek, sizlerin dijital reklam / sosyal medya reklamcılığı sektörüne karşı olan ufkunuzu açmayı planlıyoruz.
Tarih 23 Ekim 2000’i gösterirken, dünyaca ünlü arama motoru Google, Adwords adı verilen bir reklam programını dünyaya sundu. Bu pazarlama tekniği, zamanla yaygınlaşacak, Google’ın en büyük reklam kaynaklarından biri olacaktır. Zira Google Adwords, piyasada var olmayan bir sistemi entegre etmeyi başarıyor. Büyük firmalardan, orta ölçekli firmalara oldukça geniş bir yelpaze adını duyurabilmek adına Google Adwords reklam seçeneğini etkin olarak kullanmaktadır. Ancak oldukça değişik ve geniş parametrelere sahip Google Adwords vasıtası ile reklam politikasını etkin kullanabilmek için bir sosyal medya ajansı ya da web ajansı ile çalışmanız markanızın daha verimli sonuçlar elde etmesi için şart görünüyor.
Bu yazımızda girişimciler ve yatırımcılar için vazgeçmek ya da vazgeçmemek konularına değineceğiz. Sadece girişimler ve yatırımlar adına değil belki de herhangi bir kişi için de bu konular hayatlarının bir noktasında karşılarına çıkar. Çoğu zaman nerede vazgeçmemiz gerektiğini ya da konuya ne kadar odaklanmamız gerektiğini bilemeyiz. İşte, bu konuda Seth Godin (Nam-ı diğer pazarlama dehası) tarafından yazılmış olan Dip isimli pazarlama kitabı baş ucumuzda bir rehber olarak duruyor olacak. 80 sayfadan da az, kısa bir kitap olan Dip bize nerede durmamız gerektiğini ya da hangi noktada daha fazla odaklanmamız gerektiğini gösterecek.
Bir oturuşta bitirdiğim bu kitaptan önemli bulduğum kısımlarla yazıya başlayacağım.
Piyasada oldukça yeni olan “Growth Hacking” terimi hakkında bir çok sansasyonel yorumlar bulunmakta ve tanıdığım ya da çalıştığım bir çok şirket “Growth Hacker” vasıflı elaman arayışında. Bu durumdan rahatsız olduğumu açıkça söylemeliyim. Çünkü insanlar zamanla “Eğer sihirli bir growth hacker bulabilseydim, şirketimi daha hızlı büyütebilirdim” düşüncesine kapılabilirler. Ya da daha da kötüsü, şirketinizi büyüme sürecini “hack”leyebileceklerine inanmaya başlayabilirler.
Bir çok şirketin bu yöntemle inanılmaz büyük bir büyüme sağlamasına rağmen, insanların süreklilik niteliği olan ve oldukça derin temeli olan şirketler ve çalışma ağları kurmanın büyük mükafatına gözlerini diktiğini düşünüyorum. Uzun metrajlı bir büyümeyi hacklemeniz mümkün değildir. Hele bir ürünü farketmeden arkadaşlarınızla paylaştığınızda. Bu durum, arkadaşlarınızdan, onların size katılmasını isteyip bunun arkadaşlığınızı daha iyi yere taşıyacağı düşüncesinde olanlar için de aynıdır. Bu ürünün nasıl çalıştığını ve nerede müdahale gerektirdiğini öğrenmek büyük önem taşır.
Youtube her ay neredeyse 1 milyar insanın akın ettiği, Google grubunun elinde bulundurduğu, dünyanın en büyük video paylaşım sitesidir. Yoğun kurallara ve telif hakkı ihlaline karşı büyük yaptırımları bulunan dünya devi Youtube’un, reklamcılık alanında etkin bir şekilde kullanılabileceğini biliyor muydunuz? Kurumsal bir sosyal medya ajansı ile anlaşmanız dahilinde Youtube kanalınızı yüz binler tarafından takip edilen, milyonlarca erişimi olan bir ağa dönüştürebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk hareket, sabırla beklemek olacaktır. Bu yazımızda sizlere başarılı bir youtube kanalının nasıl olması gerektiğini anlatarak, etkin reklamcılık portföyünde yeni bir deneyim yaşamanızı sağlayacağız.
Ülkemizde yeterli popülariteye henüz ulaşmasa dahi dünya çapında yoğun bir şekilde kullanılan bir uygulama olan Snapchat, günlük 400 milyon mesajın gönderildiği bir platform. En temel özelliği gönderdiğiniz görsellerin belirlediğiniz süre zarfında silinmesine imkan tanımasıdır. Bu sayede insanlar birbirlerine komik fotoğraflar gönderebilmekte, istediğinin üstüne ilginç detaylar not düşebilmektedir. Bir süre sonrasında silinen görseller, kullanıcılara heyecan uyandıran bir deneyimi yaşatmayı başarıyor. Snapchat’i bir sosyal medya ajansı ve onların tavsiyeleri neticesinde kullanmanız dahilinde başarılı bir reklam ağına ulaşabilirsiniz. Üstelik bu hizmetten de ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.
Hakkımızda sayfanız ya da hakkımızda yazısı sizin için çok önemli olmayabilir fakat aslında web tasarım konusunda oldukça önemlidir. Ana sayfanız tabii ki de önemlidir. Ürün ya da hizmet listeniz de ona keza. Fakat, hakkımızda sayfanızı optimize etmezseniz, tüm bileşenleri tamamladığınızda elinize geçecek olan çevrim içi vizyonu ve size büyük paralar getirebilecek olan takipçileri ve ziyaretçileri kaybedebilirsiniz. İşte hakkımızda yazısı ile ilgili o 5 önemli nokta.