Web Sitesi Kodlama

Web sitesi kodlama konumuzla web sitesi hazırlamak için başlangıç yapacağız. HTML, ASP, PHP, SQL, SEO gibi detaylarla web site kodlama.

Web Sitesi Kodlama

Bu yazımızda, web sitesi kodlama konusunda neleri bilmeniz gerektiğine dair giriş mahiyetinde bilgileri paylaşacağız. Tam manasıyla web sitesi kodlama konusuna hakim olabilmek için ise birçok farklı kaynağı da bu yazımızda önümüzde günlerde sizlere sunmayı planlıyoruz. Ancak, yine de başlangıç olarak ilerleyen zamanlarda nelere ihtiyaç duyacağınıza dair bilgileri bulabilirsiniz. HTML, CSS, JS, Jquery, Ajax, ASP, PHP, SQL, MySQL, MsSSQL ve son olarak da SEO konularına değineceğiz.

HTML Nedir?

Öncelikle belirtmek isteriz ki, HTML bir programlama dili olarak ifade edilemez. Bunun en büyük nedeni ise, HTML ile başka bir etki olmadan bir program hazırlayamazsınız. Programlama dili olarak ifade edilememesinin en büyük nedeni ise tek başına gerçek bir programı ortaya çıkartamamasıdır. Bunun yanı sıra, web tasarım ve web yazılım çalışmalarının ise merkezinde yer almaktadır.

HTML Nedir

HTML’nin açılımı Hypertext Markup Language şeklinde olmaktadır. Bunun Türkçe karşılığı ise Hiper Metin İşaretleme Dili‘dir. HTML, internet sitelerini oluşturmakta kullanılan bir metin işaretleme dili olarak bilinmektedir. HTML’in son sürümü HTML5 olup, ilk sürümlerine göre çok daha gelişmiş özelliklere sahiptir. Öyle ki, birçok mobil uygulama hazırlanması sürecinde kullanılmış ve eskiden kullanılan Flash uygulamalarının benzerleri gibi hareketli görseller oluşturulması da mümkün olmuştur.

 

Web Tasarım ve HTML

HTML, web tasarım ve web yazılım çalışmaları için olmazsa olmaz bir öneme sahiptir. Bunun nedeni ise, Photoshop veya farklı programlar aracılığıyla hazırlanan görsel tasarımların, HTML ile hayat bulması gerekmektedir. Web tasarım sürecinde, ilk önce bir görsel tasarım hazırlanmaktadır ve bu tasarımlar internet sitesine dönüşmeden önce HTML (CSS ve HTML) ile kodlanmaktadır. Bu dönüşüm Front-End olarak da adlandırılmaktadır ve CSS kodlama olarak bilinen kodlama yapısı da devreye girmektedir. Çok detaylı bir konu olduğu için bu yazımızda CSS’e sadece ismen değinmekteyiz. Sonraki yazılarımızda tekrar bu başlığa atıflarda bulunmamız muhtemeldir.

 

ASP, PHP ve HTML’in Farkları

Hiper Metin İşaretleme Dili, web tarayıcısı yazılımları tarafından derlenen yani okunan ve kodların görsel bir hale bürünmesini sağlayan bir yapıdır. ASP veya PHP gibi programlama dilleri sayesinde dinamik bir yapıya getirilebilir ancak tek başına HTML ile sadece statik yani sabit internet siteleri hazırlanabilmektedir. Örneğin, 100 tane ürününüzü tek bir dosya sayesinde veritabanına bağlayarak dinamik halde yayınlamanız HTML ile mümkün olmamaktadır.

ASP PHP HTML

ASP veya PHP gibi programlama dilleri sayesinde veritabanlarına bağlanıp, kolay bir şekilde bu olanaklara sahip olmak ise mümkündür. HTML ile diğer programlama dilleri birleştiğinde dinamik internet siteleri hazırlanmaktadır. Yani, tek başına ASP veya PHP ile bir internet sitesi oluşturmak mümkün olmamakta ve web sitesi kodlama için HTML’e ihtiyaç duyulmaktadır. İşte bu nedenle de web sitesi kodlama konusuna yönelebilmek için öncelikle Hiper Metin İşaretleme Dili bilgisine sahip olunması gerekmektedir.

 

HTML Kodları

HTML kodları, küçüktür (<) ve büyüktür (>) sembolleri arasına yazılmaktadır. Ayrıca, kodu ile sayfaya başlangıç yapılmaktadır.


(yatay çizgi ya da ayıraç) ve
(Bir satır aşağıya inmek yani ENTER tuşunun işlevi) gibi kodlar haricinde açılan tüm etiketler kapatılmak zorundadır. Örneğin;

<div>Bu bir div alanıdır.</div>

HTML Nedir

Ancak, HTML5 ve genel standartlar (w3 HTML onaylayıcı) ile birlikte her etiketin -üstte yer alan etiketler dahil- kapatılması zorunlu kılınmıştır. Örneğin;
meta etiketi yerine artık
kullanılması gerekmektedir. Genel olarak bir sayfa örneğini de alt kısımda görebilirsiniz. Bu kodları yeni bir HTML dosyası oluşturup, tarayıcınızda açarak da deneme şansına sahip olabilirsiniz. Yapmanız gereken, notepad programını açmak ve alt kısımda yer alan html kodu içerisine yazmaktır. Ardında da, index.html olarak dosyayı kaydedebilir ve ilk internet sayfanızı oluşturabilirsiniz.

 

HTML Kod Örnekleri

HTML Kod Sayfa Örneği

Web Sitesi Kodlama Dersleri

Şu an için HTML ile birlikte web sitesi kodlama konusuna kısa bir başlangıç yaptık. Sonraki yazılarımızda, en başta da belirttiğimiz üzere ASP, PHP, SQL (veritabanları), SEO gibi konulara giriş yapacağız. Diğer yazılarımız eklendikçe de bu yazı içerisinde link vererek, okuyucularımızı bilgilendirmeye çalışacağız.

Ayrıca, konuyla alakalı merak ettiğiniz ya da aklınıza gelen farklı sorular olursa da lütfen yorumlar kısmıyla bunları iletmekten çekinmeyiniz. Diğer okuyucularımız da fikirleriyle sorularınıza yanıtlar verecektir. CREAMIVE Web Tasarım Ajansı olarak sorularınıza keyifle yanıt vereceğimizi bilmenizi isteriz.

tarihinde Web Tasarım Dersleri kategorisinde yazdı0 yorum

Sosyal Medyada Paylaşmak İster Misiniz?
Bizi Takip Etmek İster Misiniz?

Her gün sosyal medya, web tasarım, dijital dünya ve SEO konularında yazılar paylaşıyoruz. Siz de bu yazılardan haberdar olmak isterseniz, bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ya da e-posta adresinizi girerek günlük haberleri alabilirsiniz.

Fikirlerinizle Bu Yazıya Katkı Sağlayabilirsiniz

Yazımız hakkında aklınıza bir şeyler mi geldi? Yoksa, eklenebilecek kısımlar olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Lütfen, yorumlarınız sayesinde bu yazıyı geliştirmekten çekinmeyiniz. Alt kısımda yer alan yorum ekleme alanını değerli fikirlerinizi eklemek için kullanabilirsiniz.

Mustafa Çağrı Güven

Mustafa Çağrı Güven

Creamive`in kurucu ortağı, Bilgisayar Mühendisi ve dijital stratejisttir.

İlgili Yazılar
Tasarımcıların Bootstrap 4 Hakkında Bilmesi GerekenlerTasarımcıların Bootstrap 4 Hakkında Bilmesi Gerekenler
SaaS Nedir?SaaS Nedir?
HTML Nedir?HTML Nedir?
Kullanıcı Dostu Mobil Uygulama Deneyimi Nasıl Tasarlanır?Kullanıcı Dostu Mobil Uygulama Deneyimi Nasıl Tasarlanır?
Profesyonel Web Tasarım Nedir?Profesyonel Web Tasarım Nedir?
Kendini Tanıtma Yazıları ÖrnekleriKendini Tanıtma Yazıları Örnekleri
Yorum Yapalım
Arama Kutusu
Kategoriler
E-Posta Aboneliği

Yazılarımızı takip etmek ister misiniz?

creamive kreatif fikirler web tasarım ajansı