Söz konusu kullanıcı deneyimi ise wireframe’ler ve prototipler hiç şüphesiz en önemli olanlar arasındadır.
Ama bu sadece başlangıçtır. Günlük web tasarımlar için son derece pratik olacak diğer dört belge daha vardır. Bu dördünü diğerlerinden ayıran şey web tasarımcılara kullanıcıları anlamalarında yardımcı olmalarıdır ve bu konu tasarımcının başarısını diğer her şeyden daha fazla belirler.
Tasarım ve etkileşim hiçbir zaman kolay olmamıştır. Kullanıcı davranışının derinlikli analizini ve titiz bir planlama gerektirir. Kullanıcı deneyimi de bir hayli önemlidir. Yükselmekte olan yeni teknolojiler ve etkileşim tasarımı modelleri işleri kolaylaştırmamaktadır.
Her Saniye Değerlidir: Neden Bir Sonraki Odak Noktanız Sayfa Hızı Olmalıdır?
Web sitenizi Google’ın en son algoritma güncellemesine yönelik olarak mobil dostu yapmak için gerekli yatırımı zaten yapmış durumdaysanız artık bir sonraki adım, yani sayfalarınızı mümkün olan en hızlı şekilde yüklenmek üzere optimize etmek için hazırsınız demektir. Aksi durumda, masaüstü ve mobil aramalarda en üst sıraları almak için yaptığınız bütün yoğun çalışmalar başarısız olacaktır.
Çoğunuz için “geleneksel web tasarımı” bir ölçüde tezat içeren bir ifadedir. Bazı açılardan, web tasarımı geleneksel olamaz çünkü hayatımıza sadece 20 yıl önce girmiştir. Bunun yanında, bu geçen 20 yıl boyunca o kadar hızlı ve o kadar tutarsız şekilde gelişme gösterdi ki, yerleşik bir “geleneksel” dönem tanımlamamın hiçbir yolu yoktur. Böyle bir yol olsa bile günümüzdeki bir web sitesi tanımı geleneksel olarak kabul edilemez çünkü modern web siteleri önceki sitelere kıyasla radikal farklılıklar göstermektedir.
Responsive web tasarım, daha büyük sayfa düzenine sahip siteler, özelleştirilmiş fotoğraflar, gizli ve açılır menüler gibi günümüz trendleri, yüksek kaliteli tasarımlar için yeni normlar getirmiş olup web tasarımında ileriye doğru önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir. Ancak, büyük resme bakıldığında, bu değişikliklere önemli demek zordur ve bunlar internetin ortaya çıkışından beri mevcut olan bir web kullanım sistemine dayanmaktadır. Bildiğimiz şekilleriyle geleneksel web siteleri eskimektedir. Bunun neticesinde, günümüz web tasarımlarının sonu gelecek ve buradan geri dönüş olmayacaktır.
2013’te Google algoritmasının mobil optimizasyonu olan siteleri ortaya çıkarma yeteneği üzerinde denemeler yapmaya başladı ve bu gelişme çoğu SEO uzmanı için responsive web siteleri konusunda hızla yaklaşan ihtiyacı işaret etti. 21 Nisan 2015’ten itibaren Google’ın arama algoritması mobil optimizasyonu olmayan siteler üzerinde dünya genelinde bir etki yaptı ve bu gelişmeye hazırlıklı olmayan siteleri mobil dostu değişiklikler uygulama yükümlülüğüyle karşı karşıya bırakacak. Google ile kumar oynamak istemiyorsanız sitenizi kontrol etmenin ve gerekli değişiklikleri yapmanın tam zamanıdır.
UX Dergisi’nin müdürü ve Box UK’in tasarımcısı Tom Evans, gelecekteki giyilebilir cihaz tasarımları ile ilgili fikirlerini paylaşıyor.
Giyilebilir cihazlar hayatımızda kalıcı olduğuna hiç şüphe yok. Peki sizce bizim için ne kadar önemli olacaklar ve önümüzdeki 5 yıl boyunca nasıl bir gelişme kaydedecekler?
WhatsApp, şu anda dünyanın en yaygın kullanılan mesajlaşma uygulaması olarak öne çıkıyor. Neredeyse tüm akıllı telefonlarla uyumlu olarak çalışan WhatsApp, başta Android, iOS ve Windows Phone işletim sistemlerinde olmak üzere diğer mobil cihazlarda da yer alıyor.
Daha önceden WhatsApp Masaüstü Web Uygulaması başlığında artık WhatsApp`a bilgisayardan da giriş yapılabileceğini belirtmiş ve nasıl ulaşılabileceğini de anlatmıştık. Bu yazımızda ise, WhatsApp`ın son zamanlarda en çok şikayet alan konularından bir tanesi olan yanlışlıkla sesli arama sorunu konusuna değineceğiz.
Web tasarım sektörü, teknolojinin ilerlemesiyle ve online ortamın etkin kullanılmasıyla birlikte daha çok ilgi görmeye ve gelişme göstermeye başlamış bulunmaktadır. Bu konudaki çalışmaların hem estetik hem de fonksiyonellik açısından başarılı olması demek, daha geniş kitlelere ulaşmanın mümkün olması demektir. Etkili bir kullanım oluşturmak için dikkat edilmesi gereken bazı web tasarım ögeleri mevcuttur. Bunlardan ilki kullanılabilirliktir. Bu sayede ziyaretçilerin, web sitenizi etkin, rahat ve kolay şekilde kullanmaları hedeflenir. Bu konudaki çalışmalarınızı daha da etkili hale getirmek istiyorsanız kullanıcı deneyimlerinden faydalanmanız gerekecektir. Böylece ziyaretçiler, istedikleri bir web sitesi yapısına sahip olacak ve kullanıcı odaklı tasarımlara sahip internet sitenizi keyifle ziyaret edecektir.
Bir web sitesinin etkili ve kolay kullanımı için kullanıcı deneyimi büyük ölçüde önem taşımaktadır. Birçok faydası olan bu faktör sayesinde, web tasarımı çalışmalarınızın kullanıcıya dönük olması hedeflenmektedir. Kullanıcının kolay ve rahat bir kullanım kazanabilmesi için 6 etkili yöntem aşağıdadır.
Bu yazımızda girişimciler ve yatırımcılar için vazgeçmek ya da vazgeçmemek konularına değineceğiz. Sadece girişimler ve yatırımlar adına değil belki de herhangi bir kişi için de bu konular hayatlarının bir noktasında karşılarına çıkar. Çoğu zaman nerede vazgeçmemiz gerektiğini ya da konuya ne kadar odaklanmamız gerektiğini bilemeyiz. İşte, bu konuda Seth Godin (Nam-ı diğer pazarlama dehası) tarafından yazılmış olan Dip isimli pazarlama kitabı baş ucumuzda bir rehber olarak duruyor olacak. 80 sayfadan da az, kısa bir kitap olan Dip bize nerede durmamız gerektiğini ya da hangi noktada daha fazla odaklanmamız gerektiğini gösterecek.
Bir oturuşta bitirdiğim bu kitaptan önemli bulduğum kısımlarla yazıya başlayacağım.