Bootstrap ilk yayınlandığı Ağustos 2011’den itibaren web tasarım ve geliştirme dünyasında popülerlik kazanmıştır. Tamamen CSS temelli stil sayfalarından, formlar ve diğer bazı bileşenlerle el ele giden Javascript pluginler, araçlar ve simgeler içeren çok sayıda yeni özelliğin eklendiği güçlü, mobil öncelikli, responsive bir front-end framework’üne giden süreçte Bootstrap’ın çok yol kat ettiği söylenebilir.
Bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla, Bootstrap 5, henüz tamamlanmamış ve üretim için uygun olmayan alfa sürümündedir. Bu sürüm önemli değişiklikler getiriyor. Çok sayıda yeni özellik ve özelleştirme seçenekleri eklenmiştir.
Bu yazımızda HTML Nedir konusuna değineceğiz. İnternette birçok kaynakta görebileceğiniz üzere kafa karıştırıcı olabilir. Hele ki bu yazıyı okuyorsanız, HTML nedir ne değildir tam olarak bilmiyorsunuz diyebiliriz. O nedenle de, bu yazının diğerlerinden en önemli farkı sade ve örneklerle anlatılıyor olması olacaktır. Gelin HTML konusuna birlikte değinelim.
HTML (Hyper Text Markup Language), web sayfaları oluşturabilme maksadıyla kullanılan yazılım diline denilir. HTML içerikler HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) protokolü (port numarası 80) ile sunucudan kullanıcıya web browserlar (internet tarayıcıları: Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) aracılığıyla aktarılır. Web (html ile oluşturulan / statik) sayfaları sunuculara .html ya da .htm uzantılarıyla kaydedilir.
Hosting, internet sitesi ile paylaşılacak sayfaların, belgelerin, görsellerin ya da dosyaların ziyaretçilerce ulaşılabilecek bir bilgisayarda veya sunucuda barındırılması işlemidir. Sitelerin yayınlanabilmesi için ASP, JS, HTML, PHP uzantılı dosyalara, bu dosyaların da fiziksel olarak bir yerde saklanmasına ihtiyaç vardır. Dokümanları saklayan ve kullanıcıların ziyaretini mümkün kılan bilgisayarlara web server ya da web sunucu nedir. Web sunucularda dosyaların barındırılmasına ve sitelerin yayınlanma durumuna da web hosting denilir. Ülkemizde farklı alternatiflere ve özelliklere sahip birçok hosting firması bulunmaktadır. Hizmet sağlayıcının sunduğu imkanlar ve kurumsal yapısı göz önünde bulundurularak, istenilen özelliklere en uygun olan hosting paketi seçilmesiyle, host hizmet alımı sağlanabilir.
Akıllı telefonların çok yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanması sonrasında mobil uyumlu web tasarım ihtiyacı daha da artmıştır. Bundan çok değil sadece 2-3 sene öncesinde geleceğin mobilde olduğu söylendiğinde bazı firmalar tam olarak durumu kavrayamamışlardı. Ancak artık e-ticaret sitelerinden kurumsal sitelere kadar tüm sayfaların mobil uyumlu web tasarım özellikleri kazandığı görülmektedir. Eğer hala mobil alanda yatırım yapmamış şirketler varsa, büyük bir muhtemel kazançtan mahrum kaldıkları gerçektir. Bunun en büyük nedeni ise, şu anda bir internet sitesinin ziyaretçi davranışlarına bakıldığında ortalama %50’den fazlasının mobil cihazlarla siteye giriş yaptığı gerçeğidir. Hele ki kadınlara yönelik bir siteden bahsediyorsak, bu oran bazen %90’lara kadar ulaşmaktadır. Bu yazımızda da neden mobil uyumlu web tasarım tercih edilmelidir ve ne gibi kazançlar elde edilebilir konusuna değineceğiz.
Google Developer ekibi yakın zaman önce Material Design Lite, ya da kısaca MDL, adı verilen Materyal Tasarım sitillerinde bir bileşenler kütüphanesi yayınladı. Bu kütüphane butonlar, formlar ve gerçekten isteyebileceğiniz diğer her şey gibi çeşitli web tasarım bileşenleriyle dolu bir kütüphanedir. Kullanılmasını son derece esnek hale getirmek için bu kütüphanenin framework-agnostik olmasını düşünülmüş. İlave olarak, önemli faydalarından biri “standartlara uygun CSS, HTML ve JS” ile geliştirilmiş olmasıdır. Şu ana kadar gayet iyi.
Kendi web sitenizi inşa etmek ya da web tasarım çalışmaları yapmak para sıkıntısı olan girişimciler için iyi bir fikir gibi gözükebilir. Start-up şirketiniz büyümeye başladığında ve bu tür konular için artık endişelenmenize gerek kalmadığında personelinize bir web tasarımcı dahil edebilirsiniz.
HTML ve CSS kodlarınızı yazma yönteminizi basitleştirerek kodlamanızı ultra hızlı yapın
Artık, HTML ve CSS kodlama hızınız büyük ölçüde arttı (ve bu durum geliştirme veriminizi gerçekten yükseltecektir) ama Emmet’in yetenekleri burada bitmez. Web tasarım geliştirmenin zaman alabilen bir yönü kodunuzun düzenlenmesidir.
Bu yazımızda, web sitesi kodlama konusunda neleri bilmeniz gerektiğine dair giriş mahiyetinde bilgileri paylaşacağız. Tam manasıyla web sitesi kodlama konusuna hakim olabilmek için ise birçok farklı kaynağı da bu yazımızda önümüzde günlerde sizlere sunmayı planlıyoruz. Ancak, yine de başlangıç olarak ilerleyen zamanlarda nelere ihtiyaç duyacağınıza dair bilgileri bulabilirsiniz. HTML, CSS, JS, Jquery, Ajax, ASP, PHP, SQL, MySQL, MsSSQL ve son olarak da SEO konularına değineceğiz.
Web tasarım sektörü, teknolojinin ilerlemesiyle ve online ortamın etkin kullanılmasıyla birlikte daha çok ilgi görmeye ve gelişme göstermeye başlamış bulunmaktadır. Bu konudaki çalışmaların hem estetik hem de fonksiyonellik açısından başarılı olması demek, daha geniş kitlelere ulaşmanın mümkün olması demektir. Etkili bir kullanım oluşturmak için dikkat edilmesi gereken bazı web tasarım ögeleri mevcuttur. Bunlardan ilki kullanılabilirliktir. Bu sayede ziyaretçilerin, web sitenizi etkin, rahat ve kolay şekilde kullanmaları hedeflenir. Bu konudaki çalışmalarınızı daha da etkili hale getirmek istiyorsanız kullanıcı deneyimlerinden faydalanmanız gerekecektir. Böylece ziyaretçiler, istedikleri bir web sitesi yapısına sahip olacak ve kullanıcı odaklı tasarımlara sahip internet sitenizi keyifle ziyaret edecektir.
Herkes tek sayfa internet sitelerini sever.
Bu web tasarım işinin de bir kimyası olduğu aşikar. Ayrıca bu trendler bir süredir oldukça yükselişte ve bir çok internet sitesi tarafından rağbet görmektedirler.
Bundan uzun sure önce, tek sayfadan oluşan bir internet sitesi sahibi olmak insanlar için birşey ifade etmiyordu. Bu siteler oldukça bilgi vericiydi fakat “kartvizit” internet siteleri basit ve ucuz olarak görülmekteydi.